Glas Javnosti

Srbija na ROŠTILJU slavi Međunarodni praznik rada 1. maj ali koliko zaista imamo razloga za slavlje? (HIT VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliki broj građana Srbije izašao je danas na izletišta kako bi proslavili Međunarodni praznik rada.

Druženje uz roštilj i piće doprineće da se, makar na trenutak, zaborave svakodnevne najave poskupljenja koje nisu ohrabrujuće.

Širom Srbije građani danas uživaju na izletištima, proslavljajući 01. maj, Međunarodni praznik rada. Iako se o radničkim pravima, tradicionalno, danas govori više nego tokom drugih dana u godini, ova tema ni približno nije zaustupljena koliko ona koja se odnosi na troškove prvomajskog uranka i pitanja koliko će nas šta koštati.
„Boga mi se potrošilo, ali za danas ne pitamo. Mada nismo kupovali neko skupo meso, najviše kobaje i ćevape, a kilo kobasice u mesari u kraju je 400 dinara, ćevapi isto toliko, krilca sam u marketu plaćao 250 dinara, i malo svinjskog vrata koji je bio 700 dinara. To je to. Junetinu retko kupujemo. Ako poskupi i svinjetina manje ćemo jesti meso. Možemo da postanemo vegani, to je sad popularno“, u šali je ispričao Filip, jedan od ljudi kojeg je reporter Nova.rs zatekao jutros dok je raspaljivao roštilj na Košutnjaku.


A imamo li ove godine razloga za brigu?

Vlada Srbije produžila je u petak Uredbu o ograničenju životnih namirnica i u narednih 60 dana, čime će nastaviti da kupuje socijalni mir i da se bori protiv rastuće inflacije. Dok se jedni raduju, a drugi razmišljaju šta nam sledi za meseca, prve efekte ćemo videti već kroz nekoliko dana - za svinjski but ćemo čekati u redovima, a brašno možda više neće imati ko da nam proizvede.
Na pomentoj sednici  doneta je odluka da se produži Uredba o ograničenju cena osnovnih namirnica, čime će država nastaviti administrativno da ograničava cenu proizvoda u prodavnicama u zemlji.

Odluka se odnosi na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T- 400 glatko u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso (but).
Iako se time štite oni siromašniji, a kupovna moć privremeno održava na prihvatljivom nivou, ovakve odluke će imati dugoročne posledice i njih će potrošači direktno osetiti veoma brzo.

Zoran Matijević iz industrije mesa „Matijević“ kaže da je cena svinjskog buta barem 15 odsto ispod tržišne, a da će ovakvom politikom potrošači morati da porane po meso jer ga „posle 12 verovatno neće biti“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR