Glas Javnosti

SPASENJE ZA PUTEVE SRBIJE? Optičke iluzije u službi bezbednosti, mit ili realnost?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Širom sveta saobraćajni stručnjaci, razne agencije za bezbednost na putevima i vlad decenijama pokušavaju da smanje broj stradalih. Policijske patrole su na najprometnijim pravcima i u blizini "crnih tačaka", kazne koliko god da su velike za bahate vozače kao da ne postoje, ugrađuju se kamere ali ni one pojedincima nisu nikakva prepreka da divljaju...

Mediji na svim meridijanima i dalje svakodnevno objavljuje strašne vesti o poginulima u saobraćajnim nesrećama. Samo u Srbiji je je tokom 2021. godine u 482 saobraćajke stradao 521 putnik, a 19.905 je povređeno!



U poslednje vreme nastoji se i optičkim iluzijama uticati na savest učesnika u saobraćaju, pa se može tako videti da u nekim državama sada iscrtavaju i 3D pešaki prelazi. Španci su otišli korak dalje i uveli su inovacije sa belom bojom na putevima ne bi li uticali tako na procese u ljudskom mozgu. Oni su oslikali "zmajeve zube" na unutrašnjim stranama traka na ulicima.

Ideja je da ti "zmajevi zubi" stvaraju utisak kod vozača da se cesta sužava što bi trebalo dovesti do smanjenja brzine i opreznije vožnje. To bi trebalo da utiče i na već pomenute bahate vozače, koji bi trebalo bar instiktivno da odreaguju u tom momentu i da uspore. Pre pešačkog ofarbali su uzdužne cik-cak crte koje imaju sličan efekat kao i "zmaj".


Na mestima na kojima je postavljena nova horizontalna signalizacija za sada nema saobraćajnih nesreća, a ranije ih je bilo i sa ljudskim žrtvama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR