Glas Javnosti
Posta

ŠPANIJA IMA NAJVIŠE SLUČAJEVA OBOLELIH OD MAJMUNSKIH BOGINJA: SZO saopštila nove podatke

Društvo
Autor: Glas javnosti

Španija ima najveći broj slučajeva majmunskih boginja u svetu, a u pitanju je 3.125 potvrđenih slučajeva, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Slede Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 2.316 slučajeva, Nemačka sa 2.268, Velika Britanija sa 2.137, Francuska sa 1.453 i Holandija sa 712 slučajeva“, navedeno je u drugom izveštaju zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija objavljenom u ponedeljak, prenosi N1.

Ukupni broj slučajeva u 75 zemalja veći je od 16.000 od maja, a evropski region smatra se najrizičnijim u svetu s 11.865 slučajeva.Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identifikovana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabeležen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Prenose se na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima, pre nego što se pojavi osip na koži.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR