Glas Javnosti

ŠKOLA PISALA MINISTARSTVU ZBOG IZNENADNOG ZAVRŠETKA : Mogli biste da izađete na teren i konsultujete se

Društvo
Autor: Glas javnosti

Možda biste u nekim budućim situacijama mogli da izađete na teren i da se konsultujete sa onima koji su direktni učesnici u vezi sa onim što namećete da bude sprovedeno, a za šta ne dajete nikakve alate niti garancije, poručio je kolektiv beogradske Osnovne škole „Jovan Miodragović" Ministarstvu prosvete povodom dopisa u vezi sa ranijim završetkom školske godine.

"Školi je, kao i uvek, ostavljeno da se sama snađe u požaru koji je neko drugi izazvao, a za to joj nije dostavljeno nijedno sredstvo", kažu u ovoj školi.

„U trenutku kada su temelji škole i više nego poljuljani; kada se nije oporavila, i pitanje je da li će se oporaviti, od posledica koje je ostavila korona, smatramo da je odluka o naglom prekidu školske godine i više nego nepromišljena, a najpre, neosnovana“, navode zaposleni Osnovne škole „Jovan Miodragović“  iz Beograda.

Takva odluka je, dodaje se – zbunila i učenike i prosvetne radnike i roditelje.


„A svi zajedno ne vidimo njenu svrhu. Ovakve nagle poteze, ako ih je trebalo preduzeti, trebalo je povući odmah nakon tragedije, a ne sa mesec dana zakašnjenja, u kritičnom momentu školske godine. Trebalo je da bude doneta na osnovu blagovremene odluke stručnjaka koji su procenili situaciju, a ne na osnovu osluškivanja onoga što javnost ili deo javnosti kaže, i pokušaja da se izbegne konflikt sa njom“, navodi se u pismu.

Uvođenje ovako drastične mere samo deset radnih dana pred kraj, kako se navodi, ne opravdava razlog koji je ministarstvo navelo, „samo pokazuje potpuno nerazumevanje situacije“.

„A posledice su velike. Prvenstveno se odražavaju na decu, koja polako ulaze u ritam nakon svega, a sada im se opet nešto vanredno predstavlja kao redovno stanje. U to koliko je neprofesionalno da o svemu budemo obavešteni preko medija, čitajući vesti na portalima na velikom odmoru, pojavljujući se pred učenicima i roditeljima potpuno zbunjeni, bez ijednog konkretnog odgovora, nećemo ni govoriti“, poručuju iz škole.

Kolektiv Osnovne škole „Jovan Miodragović“ ističe da je vrhunac – dopis ministarstva.

„Dopis je sastavljen, nažalost, moramo reći, od onih koji ne poznaju učionicu i to kako ona funkcioniše. Dopis je omogućio toliki spektar mogućih tumačenja i zloupotreba, bez jasnih i konkretnih, ne zahteva, nego granica u ovom trenutku. Školi je, kao i uvek, ostavljeno da se sama snađe u ‘požaru’ koji je neko drugi izazvao, a za to joj nije dostavljeno nijedno sredstvo. Najproblematičnija stavka samog dopisa je svesno rušenje Pravilnika o ocenjivanju. Ako se već pozivate na ugroženost svih aktera, onda se, ostavljanjem mogućnosti da se učenici i nastavnici sastaju zarad popravljanja ocena, oni svesno izlažu opasnosti. Takođe, izlišno je posebno isticanje da treba uvažiti rad učenika tokom cele godine i apel da se radi u njihovom najboljem interesu, kao da i do sada tako nismo radili. Kao i da u narednih deset dana nismo planirali tako da radimo“, poručuju iz škole.

Dopis, ističu – „obesmišljava, kako uspeh i rad učenika tokom cele školske godine, posvećen rad nastavnika, tako i ceo školski sistem“.

„Možda biste u nekim budućim situacijama mogli da izađete na teren i da se konsultujete sa onima koji su direktni učesnici u vezi sa onim što namećete da bude sprovedeno, a za šta ne dajete nikakve alate niti garancije“, poručio je kolektiv Osnovne škole „Jovan Miodragović“ iz Beograda.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR