Glas Javnosti

SKANDALOZNA ODLUKA SUDA, PLAŠE SE ODŠTETNOG ZAHTEVA OD POLA MILIONA EVRA! – Radiša Pavlović

Društvo
Autor: Glas javnosti

Viši sud u Kruševcu doneo je skandalozno rešenje i proglasio se nenadležnim po tužbi bioloških roditelja Mlađana Radivojevića, prvog dokazanog slučaja otmice beba, izjavio je za Glas javnosti Radiša Pavlović, član državne komisije koja se bavi ovim pitanjima i predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Naime, pojašnjava Pavlović, ovom sudu podneta je tužba protiv države Srbije i kruševačke bolnice, sa odštetnim zahtevom od pola miliona evra. Prema upravo dobijenom rešenju iz tog suda, ovaj predmet, kako je navedeno, prosleđuje se Višem sudu u Kragujevcu kao nadležnom za postupanje, radi utvrđivanja statusa.

– To je skandal nad skandalima. Ne može Viši sud u Kragujevcu da sudi i utvrđuje status po ovom slučaju kad je Mlađin staus utvrđen. DNK analizom koju su izvršili instituti za sudsku medicinu u Beogradu i Nišu dokazano je ko su njegovi biološki roditelji. Najveći skandal u postupku izazavala je bolnica koja tvrdi da se njegova majka nije tamo porodila, dok osoba koja je upisana da ga je navodno rodila ne postoji – to je utvrđeno, ističe Pavlović.

Sledeća institucija koja je uključena u skandal je matična služba koja je 10. marta 1981. godine upisala nepostojeće osobe kao Mlađine navodne biološke roditelje, navodi naš sagovornik i dodaje da se Centar za socijalni rad u Aleksincu, gde je Mlađan usvojen, proglasio nenadležnim u ovom slučaju, iako je upravo taj centar napravio dosije i doneo nezakonito rešenje o usvajanju Radivojevića.  

Mi posedujemo sve dokaze koje smo predali tužilaštvu i sudu, kaže Pavlović. Ističe da je prekršen zakon i da podnose žalbu.

– Oni su se uplašili što je traženo pola miliona evra i prebacili nadležnost, jer će neko morati da odgovara. Nije zapravo odgovorna samo država Srbija, već bivša, Titova Jugoslavija, i da je drugačija situacija sve bivše republike bi trebalo da podjednako snose troškove. Ovo je zločin, otmica koja je trajala 42 godine – ukazuje Pavlović i dodaje da je krajnje je vreme da se zaustavi iživljavanje nad majkama, roditeljima i decom koja tragaju ili su utvrdila svoje biološko poreklo, i da će biti prinuđeni da se obrate i predsedniku Srbije kao autoritetu, kako bi se ova bolna pitanja koja muče brojne porodice brže rešavala.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR