Glas Javnosti

ISPLIVAO SKANDAL PO SRPSTVO! Otkrivena greška na MIROSLAVLJEVOM JEVANĐELJU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa iz 80-ih godina 12. veka, završena je u septembru u specijalnoj prostoriji Narodnog muzeja, a akcijom su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva. Neočekivano, stručnjaci su došli do otkrića.

Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija (inicijal) sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga. Na tom projektu sarađuju četiri institucije - Ministarstvo kulture, SANU, Narodna biblioteka i Narodni muzej. Svedočanstvo preplitanja istoka i zapada, Vizantije i Rima. Delo čija je izrada koštala kao izgradnja manjeg grada - tako Miroslavljevo jevanđelje opisuju stručnjaci.

- Kada su započeli ovaj posao, nikome nije palo na pamet da će se desiti otkrivanje najvećeg skandala u istoriji srpske kulture - kaže za Nova.rs Veljko Topalović, jedan od priređivača faksimila Miroslavljevog jevanđelja u izdanju AIZ Dosije i Službenog lista.

Ono što je otkriveno jeste da je pri konzervaciji ovog rukopisa došlo do greške u slaganju stranica prilikom povezivanja, pa se na strani broj 2 nalazi strana 14.

Sporazum o saradnji na digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja 21. jula 2021. potpisali su potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obavestila javnost u septembru 2021. da je završeno snimanje jednog od najvrednijih rukopisa čovečanstva - Miroslavljevog jevanđelja. Na konferenciji za medije koju je tim povodom upriličio Audio-vizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU, otkriveno je da su stranice Miroslavljevog jevanđelja nasumično poslagane. 

Ispostavilo se da su listovi pomešani tokom konzervacije i prepovezivanja rukopisa 1998/1999. godine. Кomisije Ministarstva kulture Republike Srbije, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, pune 23 godine nisu primetile da su pomešane stranice na početku knjige.

Na pitanje da li ima još pomešanih stranica, Veljko Topalović odgovara da se to ne zna jer snimci još nisu dostupni javnosti i podseća da su upozoravali da je tokom konzervacije došlo i do oštećenja originala. Zato se danas medijima obraća Veljko Topalović, priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja, i Boško Savković, autor dokumentarnog serijala o istorijatu rukopisa.

BONUS VIDEO: Poznati astrolog otkriva:Nepoznata žena me je naterala da se bavim astrologijom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR