Glas Javnosti

Beograd s ponosom nosi ulicu sa njegovim imenom! MILAN KAŠANIN - čovek koji je sačuvao Miroslavljevo jevanđelje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograd s ponosom nosi ulicu Milana Kašanina, velikog srpskog intelektualca, osnivača vodećih srpskih muzeja, istoričara umetnosti Milana Kašanina.

Milan Kašanin je osnivač tri muzeja - Muzeja savremenih umetnosti, Muzeja kneza Pavla (iz kojeg je nastao Narodni muzej), kao i Muzeja fresaka.

Malo je poznato da je upravo zahvaljujući Kašaninu sačuvano Miroslavljevo jevanđelje, koje je on sklonio na sigurno za vreme nemačke okupacije, navedeno je u saopštenju Biblioteke "Milutin Bojić".

U posleratnom periodu došao je pod udar novih vlasti, ali je i u takvim uslovima nastavio da stvara na polju na kojem je bio bez premca - kao istoričar umetnosti. Reč je o čoveku koji je stoički podnosio sve udarce, poput onog kad mu je onemogućeno da bude član SANU iako je to svojim delom i znanjem zasluživao pre nego mnogi drugi u toj epohi.

Milan Kašanin rođen je 21. februara 1895. u Belom Manastiru, tada u Austrougarskoj monarhiji gde je i započeo školovanje, da bi gimnaziju završio u Novom Sadu. Diplomirao je istoriju umetnosti na pariskoj Sorboni 1923. godine, a doktorsku disertaciju "Bela crkva karanska" odbranio je u Beogradu 1928. godine.

Iste godine postavljen je za direktora Muzeja savremene umetnosti, tada smeštenog u Konaku kneginje Ljubice. Sedam godina kasnije došao je na čelo Muzeja kneza Pavla, kao njegov prvi direktor i na tom mestu ostao do decembra 1944, kada je smenjen. Posle desetak godina provedenih u nemilosti, Kašanin je angažovan da formira Galeriju fresaka.

Njegovo najznačajnije pisano delo je "Srpska književnost u srednjem veku", čiji je rukopis nestao 1941, a Kašanin ga obnovio i objavio 1975. godine.

Izložba „Milan Kašanin – u senci slave”, kojom se obeležava 125 godina postojanja Pedagoškog muzeja, otvorena je 2. septembra, u dvorištu muzeja u Uzun Mirkovoj ulici.

Ovo je prva izložba koja je posvećena jednom od najumnijih Srba 20. veka – Milanu Kašaninu (1895–1981).

mlad Kašanin 

Organizovana i pripremljena povodom 40 godina od smrti Milana Kašanina, izložba hronološki prati buran život jedne od najuticajnijih i najupečatljivijih ličnosti u istoriji srpske kulture. 

Kašanin 

Posetiocima izložbe Milan Kašanin nije predstavljen samo kao književnik, nego i kao direktor Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla (današnji Narodni muzej) i Galerije fresaka. Po prvi put su izlaženi lični predmeti Milana Kašanina, kao što su ordenje, radni sto, pribor za pisanje, pisma koja je pisao članovima porodice.

radni sto 

Autorke izložbe i kataloga su prof. dr Zorica Hadžić i Marina Bojić, rođena Kašanin (kćerka Milana Kašanina).

 
  radni sto Kašanina 

BONUS VIDEO: Vesna Rivas ispričala psihoterapeutu šokantne detalje o svom životu…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR