Glas Javnosti

SINOD SPC: EPISKOP SLAVONSKI JOVAN izneo privatnu, ISTORIJSKI NEUTEMELJENU procenu o broju jasenovačkih žrtava

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sinod je episkopu Jovanu zvanično oduzeo pravo da se u javnosti oglašava po tom pitanju, navodi se u saopštenju.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da sa žaljenjem i indignacijom prati medijsku revizionističku kampanju koju je, reciklirajući jednu staru, potpuno netačnu i krajnje štetnu izjavu o broju srpskih žrtava u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji NDH, pokrenuo izvesni sarajevski portal.

Tu neistinu je, kako je istaknuto, oberučke prihvatilo na desetine glasila, pre svega u Hrvatskoj, u Federaciji Bosne i Hercegovine, u onim krugovima Crne Gore koji funkcionišu kao „antisrbija, kao i „nezaobilazna beogradska CNN affiliate grupa sa trabantima“, i svi oni i njihovi sagovornici trijumfalno objavljuju naslove tipa „Mit o 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu ruši upravo SPC“.

Njihov trijumf je, međutim, samoopsena, zbog toga što SPC u potpunosti i bez ostatka, kao nenaučnu, protivnu istorijskoj istini, odbacuje izjavu koja je svojevremeno pokrenula danas aktuelnu medijsku kampanju, ali i sve druge slične izjave koje, ma od koga poticale, relativizuju genocid izvršen u NDH, navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, istorijsku istinu da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad „našom braćom Jevrejima i Ciganima“ počinjen genocid, ne može poreći nikakva laž, ma ko je izgovarao natežući se silogizmima i klevetajući sopstveni narod i njegove države, Srbiju i Republiku Srpsku.

U ovom kontekstu se mora istaći da je, čim je episkop slavonski Jovan pre više godina izneo svoju privatnu, po nama proizvoljnu, istorijski neutemeljenu procenu o broju jasenovačkih žrtava, njemu Sinod zvanično oduzeo pravo da se u javnosti oglašava po tom pitanju, znajući unapred da će svi dežurni napadači na SPC i na srpski narod, ukazuje SPC.

Tako se, navodi se dalje, došlo do paradoksalne situacije da oni, klasični licemeri, prividno osuđuju stav koji i sami dele ili ga zastupaju u još radikalnijem obliku i „brane“ tradicionalni stav vrsnih predstavnika istorijske nauke, kod nas i u svetu.

Njima su se nehotice, nesmotreno i nerazborito priključili pojedini ugledni srpski intelektualci i dali sebi pravo da drže moralističke lekcije i izriču presude patrijarhu, Sinodu i Saboru SPC, sve u ime svetosavskog patriotizma, koji inače obično ne razumeju u crkveno-pravoslavnom već u sekularno-političkom ključu.

Sinod skreće pažnju na to da je istorijski revizionizam, u našem slučaju višestruko umanjivanje broja ustaških žrtava, samo deo projektovanog sveobuhvatnog, globalnog procesa čiji kreatori revidiraju i nameravaju da unište sve vrednosti ljudske civilizacije.

Podsetimo, ovih dana Srpskoj pravoslavnoj crkvi upućeno je pismo kojim se traži da episkop slavonski Jovan (Ćulibrk) bude razrešen dužnosti predsednika Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida u Beogradu i ostalih dužnosti vezanih za pitanja genocida zbog, kako se navodi revizionizma, odnosno smanjena broja žrtava genocida u logoru Jasenovac. Pismo je potpisalo više od 80 akademika, univerzitetskih profesora, naučnika, javnih ličnosti… To je bio i jedan od zahteva upućen državnim organima sa jučerašnjeg protesta više udruženja ispred Vlade Srbije i Narodne skupštine.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR