Glas Javnosti

SINDIKATI SE OZBILJNO POBUNILI: Pola miliona nerešenih zahteva u katastru, tvrde sindikati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Broj nerešenih zahteva u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) se poslednjih nekoliko godina sa 150.000 utrostručio na više od 500.000, piše u otvorenom pismu koje su tri sindikata RGZ-a poslala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Jedinstvena organizacija sindikata Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ i ASNS u otvorenom pismu navode da su izostale reakcije nadležnih institucija o načinu rukovođenja Republičkim geodetskim zavodom i "sve jasnijim urušavanjem" te institucije.
- Broj drugostepenih žalbi je nepoznat, a način njihovog rešavanja je tema za ozbiljnu istragu nadležnih organa- dodaje se u saopštenju, prenosi portal Ekapija.

U pismu se navodi da se na brojne argumente i dokaze niko ne oglašava, a oni koji su nadležni se ne mešaju u svoj posao.
-Sindikatima su nedavno dostavljene informacije o nepokretnostima koje su u vlasništvu direktora Borka Draškovića i ljudima koji su sa njim povezani. Uvidom u Registar imovine koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije utvrdili smo da ima neprijavljenih nepokretnosti i u skladu sa time podneli prijave Agenciji i Višem javnom tužilaštvu. Umesto da dobijemo informacije o pokrenutom postupku u Registru se preko noći pojavljuju neke nepokretnosti na koje smo ukazali-piše u saopštenju tri sindikata RGZ.
U periodu od 2014. godine do danas prosečna plata katastarskog referenta je sa nivoa prosečne zarade u Srbiji, kako piše u saopštenju, stigla do nivoa minimalne zarade.
-Istovremeno je primetno da je direktor RGZ-a uvećao svoje imovno stanje i broj nepokretnosti. Samo za stan u Beogradu i apartman na Kopaoniku koji vrede oko 300.000 evra, potrebno je da radi 18 godina i prima platu direktora RGZ-a- navodi se u saopštenju.

Katastar nepokretnosti bio je blokiran 14. juna ove godine i blokada je trajala i do 11. jula i tražili smo da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal izađe sa Izveštajem o tom događaju, podsećaju sindikati.
-I pored činjenice da je MUP još 4. avgusta ove godine dostavio svoj izveštaj Tužilaštvu, u javnosti nema zvanične informacije za blokirani katastar. Istovremeno, protiv predstavnika sindikata RGZ-a se podnose besmislene i lažne prijave o njihovom navodnom učešću u hakerskom napadu na RGZ- navodi se u pismu.
Predsednici sindikata su suspendovani i udaljeni sa posla upravo zbog toga što su se obraćali predsedniku Srbije i predsednici tehničke Vlade i tražili da se utvrdi i objavi istina i utvrdi odgovornost, piše u otvorenom pismu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR