Glas Javnosti

SEOS: NAROD JE PREVAREN! Protest ispred Vlade 27. novembra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon poslednjih izjava predstavnika vlasti i kompanije Rio Sava jasno nam je da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar, poručili su iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i pozvali građane da se u nedelju, 27. novembra u 15 sati okupe na protestu ispred Vlade Srbije.

– Nama koji se aktivno borimo protiv ovog i drugih štetnih projekata je i tada, 20. januara, bilo jasno da je to jedna u nizu predizbornih laži vladajuće garniture. Jasno nam je i da ova Vlada i predsednik nikad neće i ne smeju odustati od rasprodaje Srbije jer su to obećali onima koji su ih doveli na vlast – navodi se u saopštenju SEOS-a.  

Srbija ja za vreme njihove vladavine izgubila suverenitet, ne samo na Kosovu, već i u Boru, Majdanpeku, Smederevu i Zrenjaninu gde se kineski investitori ponašaju kao da su u svojoj zemlji i posluju mimo svih zakona Republike Srbije, tretiraju zaposlene kao roblje i ne poštuju ni minimum ekoloških standard, dodaje se u saopštenju.

– Na dobrom smo putu da nam se isto desi i u dolini Jadra gde Rio Tinto i dalje kupuje imanja pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije, a sada se više i ne pravda jer u rukama ima punomoćje Puteva Srbije po kom im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice koje se grade isključivo za potrebe rudnika. Tražili smo još u januaru a i nekoliko puta od tada da se punomoćje povuče, ali nema odgovora – ističu u SEOS-u.

U Rekovcu lokalno stanovništvo skoro tri meseca dežura pored parcele gde je planirano istražno bušenje, podseća se u saopštenju i dodaje da u Novom Sadu isto tako građani čuvaju oazu prirode Šodroš, a na Homolju se planira tretiranje rude zlata cijanidom.

– Treba li da spavamo pod vedrim nebom i da nam životi prođu u protestima i blokadama dok nesposobna i ucenjena vlast ne dovrši kolonizaciju Srbije? Naravno da ne treba! – poručili su iz SEOS-a i pozvali građane na okupljanje ispred Vlade Srbije 27. novembra, na godišnjicu prve blokade protiv rudarenja litijuma.

Pozvali su građane da se sa protesta ispred Vlade ne razilaze dok se ne ispune zahtevi, a to su, kako je navedeno u saopštenju: ostavka predsednika Republike Srbije, ostavka Vlade Srbije, raspuštanje Skupštine Republike Srbije i oslobađanje RTS-a. To su preduslovi za našu dalju borbu, poručeno je iz SEOS-a.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR