Glas Javnosti

ŠALJU IH NA RASPUST, ALI NA GRADSKU PROSLAVU MOŽE: Učenici kažnjeni jer nisu došli na predstavu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dok s jedne strane decu na šalju na produženi jesenji raspust zbog suzbijanja širenja zaraze koronom, s druge kažnjavaju jer se nisu pojavili na proslavi u organizaciji grada Beograda.

Petnaestak učenika četvrtog razreda Druge ekonomske škole u Beogradu dobilo je opomenu razrednog starešine jer se nisu pojavili na predstavi „1918: Poslednja ratna godina“, koja je u ponedeljak izvedena u okviru manifestacije „Dani slobode 2021“ u organizaciji Građa Beograda.

Roditelji kažu da je deo učenike iz pomenutog odeljenja određen da prisustvuje predstavi, a da ih niko nije pitalo da li žele, a pošto se ispod Brankovog mosta, gde je predstava igrana, pojavilo samo nekoliko đaka, razredna je ostale odlučila da kazni, piše Danas.

O tome su, kažu, obavešteni tako što im je od razredne stigla poruka na Viber.

„Poštovani roditelji. Na predstavu je došlo samo pet učenica (na spisku je bilo 20 učenika). Ostali učenici nisu imali ni osećaj da treba da se jave da neće doći“, piše u poruci u kojoj razredna pohvaljuje đake koji su došli na predstavu „za odgovoran odnos prema školi“, stoji u poruci

Potom su roditelji dobili pojedinačne poruke u kojima razredna „izriče opomenu odeljenjskog starešine jer učenici nisu došli na poziv starešine na predstavu 1. 11 koju je organizovao Grad Beograd kako bi se obeležili Dani slobode“.

Opomena je inače jedna od vaspitnih mera koja se izriče za lakšu povredu obaveza učenika, a roditelji koji su nam se obratili se pitaju kakav su prekršaj načinili učenici i u kom propisu piše da su obavezni da prisustvuju manifestacijama koje ne organizuje škole.

Takođe se pitaju kome je palo napamet da okuplja đake, kada nadležni danima upozoravaju na katastrofalnu epidemiološku situaciju.

 I samo Ministarstvo prosvete je u dopisu koje su škole dobile prošlog petka u vezi sa organizacijom nastave protekle nedelje, eksplicitno navelo da se prepopručuje roditeljima, učenicima i zaposlenim u školama da strogo i dosedno primenjuju mere lične zaštite od infekcije, kako u školi, tako i van nje.

„Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru“, navodi se u dopisu koji je potpisao ministar prosvete Branko Ružić.

„Dani slobode“ je tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada Beograda od 20. oktobra do 8. novembra, koja slavi dva datuma oslobođenja Beograda. Zamišljena je kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata, filmskih projekcija i izložbi na otvorenom. Pomenuta pozorišna predstava bila je najavljena kao centralni događaj ove manifestacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR