Glas Javnosti

RUDARENJE IPAK OSTALO NAJVEĆA BRIGA: Posle 10 godina pregovora postignut istorijski Sporazum o zaštiti okeana

Društvo
Autor: Glas javnosti

U novozaštićenim morskim područjima, koja su navedena u Sporazumu, biće regulisano kako se može ribariti, kuda će prolaziti brodske rute i kako se mogu obavljati istraživačke aktivnosti.

Posle 10 godina pregovora, u subotu je, posle 38-časovne rasprave u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, postignut istorijski Sporazum o zaštiti svetskih okeana.

BBC u svom izveštaju podseća da su pregovori u UN trajali toliko dugo zbog neslaganja oko finansiranja ovog projekta, ali i zbog nesaglasja o pitanju prava na ribolov.


Novim sporazumom se predviđa da do 2030. godine 30 odsto morskih prostranstava budu zaštićena područja, sa ciljem da se obnovi živi svet u svetskim morima i okeanima.

U novozaštićenim morskim područjima, koja su navedena u Sporazumu, biće regulisano kako se može ribariti, kuda će prolaziti brodske rute i kako se mogu obavljati istraživačke aktivnosti, poput dubokog iskopavanja minerala sa morskog dna na dubinama od 200 metara i više.

Grupe za zaštitu životne sredine su zabrinute da bi rudarenje moglo da poremeti sav živi svet u morima i stvori zagađenje bukom i materijama toksičnim za morski život.

Zabrana sakupljanja zaštićenih vrsta flore i faune

Istovremeno, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije za ovu godinu zabranilo je sakupljanje osam zaštićenih vrsta divlje flore i faune na teritoriji čitave države, a za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.

U naredbi ministarke Irene Vujović, objavljenoj u Službenom glasniku, navodi se da je na celoj teritoriji Srbije zabranjeno sakupljanje Barske perunika (Žuta perunika, Divlja perunika), Trepljastog kantariona (Pljuskavica trepljasta), Planinskog kantariona, Rumelijskog kantariona (Izdašljivica), Crne čemerike (Kinavke), Medicinske pijavice, Šumske kornjače i Poskoka.


Na područjima upravnih okruga koji čine Vojvodinu, zabrana se odnosi i na Veprina (Kostrika ili Šimširika), Jezičastu kostriku (Veprina ili Nepričac), Oman (Omanika ili Devesilje).

Dodatno, na području Sremskog upravnog okruga zabranjeno je sakupljanje Sremuša (Medveđi luk - Cremoš). Na području Vojvodine, te Podunavskog, Braničevskog, Borskog i Rasinskog upravnog okruga zabrana se odnosi i na Zelenu žabu, Malu zelenu žabu i Veliku zelenu žabu.

Baštenski puž zaštićen je od sakupljanja na područjima Zapadnobačkog, Sremskog, Mačvanskog i Braničevskog upravnog okruga. Šumski - sivi puž, te Vinogradarski puž istu zaštitu uživaju na područjima Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog upravnog okruga i Južnobanatskog upravnog okruga.

Zabrana sakupljanja ovih vrsta ne odnosi se na zaštićena područja u kojima je planom odnosno godišnjim programom upravljanja zaštićenih područja, sakupljanje tih vrsta dozvoljeno, navodi se u naredbi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR