Glas Javnosti

VAŽNO JE ZNATI: Dodatna zaštita evropskih potrošača koji podižu kredite

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Potrošači koji uzimaju kredite manje od 200 evra, potpisuju ugovore o lizingu ili koriste usluge "Kupi sada plati kasnije" uskoro će biti zaštićeni novim pravilima koje donosi revizija Direktive o kreditima, prenosi Evropska organizacija potrošača BEUC.

Ovi propisi doneće i nove procedure o proceni kreditne sposobnosti, a to znači ograničenje kreditiranja ako je procena negativna, kako bi se sprečila prezaduženost građana. Odlučeno je da se procene moraju obavljati na osnovu finansijski relevantnih podataka i da ne mogu uključivati lične osetljive informacije, kao što su zdravstveni podaci.


Potrošači koji su u finansijskim problemima će moći da odlože plaćanja i pristupaju uslugama savetovanja o dugovanjima. Ovo će u budućnosti doneti dodatnu pomoć potrošačima koji se suočavaju sa teškim ličnim finansijskim situacijama ili u vremenima ekonomske neizvesnosti, poručuju iz BEUC-a. Kreatori ove politike su, kako komentarišu stručnjaci opet izbegli da uvedu i ograničavanje visokih troškova kredita. Države članice EU su, naime, odbacile prvobitni predlog obaveznih ograničenja troškova koji su izneli Evropska komisija i Parlament, prenosi portal Ekapija.


Generalna direktorka BEUC-a Monik Gojens je izjavila da je ovo dobra vest za potrošače, koji će imati koristi od dodatne zaštite prilikom uzimanja kredita, posebno kada je reč o zajmovima sa odloženim plaćanjem i drugi mali krediti.

– Ovo će biti još važnije za one koji su u finansijskim poteškoćama ili u vremenima ekonomske neizvesnosti, kako bi izbeglo zaduživanje zbog pokrivanja dnevnih troškova. Nadamo se da će to pomoći potrošačima da upadnu u spiralu finansijskih problema, izjavila je Gojens.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR