Glas Javnosti

RODITELJI, NE MORATE DA ČEKATE ODLUKU KRIZNOG ŠTABA, ovo je procedura da sami pošaljete dete na onlajn nastavu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola danas će doneti odluku da li će škole od ponedeljka kompletno preći na onlajn nastavu, izjavio je danas u Smederevskoj Palanci resorni ministar Branko Ružić.

On je u Osnovnoj školi "Olga Milošević" prisustvovao dodeli modema i SIM kartica za internet koji će pomoći u nastavi na daljinu.

Ružić je istakao da situacija u školama nije alarmantna, ali da je primetan porast broja zaražene dece, posebno u urbanim sredinama.

Ministar je rekao da će se konačna odluka o prelasku škola na onlajn nastavu doneti na nekoj od sledećih sednica Kriznog štaba.

Podvukao je da se sluša struka i dodao da predškolci i osnovci od 1. do 4. razreda neće prelaziti na onlajn model nastave.

"To nismo uvodili ni kada nije bilo vakcina", rekao je Ružić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izrazio je nadu da će škole kompletno preći na onlajn nastavu već od ponedeljka, 25. oktobra.

Odluka o tome po kom modelu škole rade se revidira svake nedelje u zavisnosti od epidemiološke situacije u gradu u kome se obrazovna ustanova nalazi.

Ipak, mnogi su roditelji prethodne godine tražili da im deca idu na onlajn nastavu iz straha od zaražavanja same dece ili da ne bi doneli virus u porodicu. Takva mogućnost, čini se ove godine nije predviđena, a korona vreba i dalje.

Sudeći po pričama roditelja beogradskih školaraca dešavalo se da kovid pozitivni roditelji šalju decu u školu jer mališane u takvim slučajevima nema ko da čuva. Takođe, nije neuobičajeno da se u školi pojave deca crvenog nosića koja kašlju, a zbog neodgovornosti roditelja nisu bila na pregledu.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste da postoji mogućnost da dete i dalje ide na onlajn nastavu neznavisno od modela po kom škola funkcioniše.

- Ukoliko škola radi po prvom modelu, odnosno, đaci pohađaju redovno nastavu, to nije moguće. Dakle, od ove godine roditelji neće moći samo da kažu da ne žele da njihova deca idu u školu. Izuzetak je jedino ukoliko dete dostavi lekarsko opravdanje da ima neku hroničnu bolest ili spada u posebno osetljivu grupu ugroženu kovidom. U svim ostalim slučajevima mora da se ide regularno na nastavu - rekao je za "Blic" Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

 

Njegove reči potvrđuju i iz Ministarstva prosvete.

- Ta opcija je rezervisana u slučaju da je učenik u većem riziku od kovida, ali na osnovu prethodno dostavljenog mišljenja lekara specijaliste koji je u odgovarajućoj grani medicine - rekli su iz ministarstva za "Blic" početkom školske godine.

Ipak, iako postoji mogućnost da se deca povuku na onlajn nastavu, u praksi to danas baš i nije zaživelo bar sudeći po rečima Markova koji je inače i profesor istorije u jednoj beogradskoj školi.

- Broj dece zaražene koronom se malo smanjio. Nešto je manji nego u septembru, ali došao je do jednog nivoa i ne pada. Što bi rekli epidemiolozi, zaravnili smo krivu. Iako postoji mogućnost da deca pohađaju nastavu onlajn ukoliko imaju posebno opravdanje lekara, ne znam ni za jedan slučaj tako nečega u školi u kojoj radim - rekao je Markov.

Da je ova praksa retkost, potvrdio je i Predrag Jovanović, direktor srednje medicinske škole "Beograd".

- Manje je zaraženih učenika nego u septembru svakako. Sada su to neke brojke otprilike jedan do dva učenika dnevno na nivou cele škole. Ali kako po onom semafor modelu učenici srednjih škola u Beogradu već idu po kombinovanom modelu, praktično nema ni potrebe za tim. S tim da je bilo nekoliko i takvih zahteva, dece koja imaju hronična oboljenja ili su bila ozbiljnije bolesna i mi smo tim đacima izašli u susret - ispričao je Jovanović za "Blic".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR