Glas Javnosti
posta

RGZ UPOZORAVA: Upišite JMBG u katastar i zaštitite se od raznih prevara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) upozoravaju da se u evidenciji katastra nalazi se više od 19 miliona parcela, a među osnovnim podacima vlasnika jedinstveni matični broj građana (JMBG) trenutno nije upisan kod svih i da ovaj propust može napraviti problem prilikom kupoprodaje

JMBG jedini podatak koji je drugačiji za svaku osobu, dok se drugi mogu poklopiti u desetinama slučajeva. Zbog toga apeluju da vlasnici što pre unesu i ovu činjenicu u bazu podataka katastra.

Većina nosilaca prava nad nepokretnostima i ne zna da osim imena, imena jednog roditelja, prezimena, adrese prebivališta, odnosno boravišta, identifikacioni podaci moraju da sadrže i JMBG. To najčešće saznaju kada pokušaju da prodaju imovinu, pa ih notar opomene ili odbije prilikom sklapanja ugovora, dok se ne upiše i ova činjenica. Može da se dogodi, naime, da još desetine ljudi imaju identičnu kombinaciju – ime, prezime i ime roditelja, piše Biznis.rs. 

 

– Upis JMBG je značajan kao bezbednost i štiti od prevare, jer je to individualna i neponovljiva oznaka identifikacionih podataka o građaninu kao fizičkom licu, koji se određuje rođenjem i upisuje u Matičnu knjigu rođenih. Njegovim upisom u bazu podataka katastra nepokretnosti obezbeđuje se nedvosmislen i siguran podatak za identifikaciju imaoca prava na nepokretnosti. Time se onemogućuje da drugo lice sa istim imenom i prezimenom, kojima se i roditelj isto zove, što se u praksi događalo mnogo puta, upiše u katastru nepokretnosti u svoju korist svojinu, hipoteku na tuđoj nepokretnosti – kažu u RGZ. 

Vlasnici kojima manjka ova stavka, trebalo bi da podnesu zahtev za upis kod nadležne Službe za katastar nepokretnosti.

– Uz zahtev je potrebno dostaviti očitanu, odnosno fotokopiranu ličnu kartu, lično na šalterima, u zakazanom terminu, ili dostavljanjem zahteva putem pošte preporučenom pošiljkom, za koju se plaća taksa, shodno Zakonu o republičkim taksama – objašnjavaju u katastru.

Naknada za upis ovog podatka je 550 dinara, a vlasnici nekretnina mogu da provere da li imaju upisan JMBG preko portala RGZ. 

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR