Glas Javnosti

RAKETE firme iz Leštana padale i u RATU u Nagorno-Karabahu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prošle godine je Azeri defence, azerbejdžanski portal koji se bavi vojno-bezbednosnim pitanjima, objavio fotografije raketa u oblasti Nagorno Karabah, koje su korišćene u sukobima Jermena i Azerbejdžanaca, i naveo da je na raketi dugog dometa G-2000 stajala i oznaka ove firme - ‘EDePro".

Dva posto firme EDePro, u kojoj je danas došlo do eksplozije, je u vlasništvu državnog preduzeća Jugoimport SDPR-a, od 5. aprila 2019. godine. Ostalo drže fizička lica Branislav Jojić (39,2 osto), po 19,6 odsto imaju Milivoje Popović, Momčilo Šljukić i Slobodan Petković.

Registrovani su pod šifrom delatnosti 7219 – istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama. Takođe, društvo je registrovano za proizvodnju i promet naoružanja i vojne oprave (NVO), a obavlja i proizvodnju metalnih proizvoda i spoljnu trgovina, prema zvaničnim izveštajima. Kako se navodi u registru pravnih lica ovlašćenih za obavljanje poslova proizvonje naoružanja i vojne opreme, rešenje za izdavanje dozvole dobili su 10. juna 2019. godine, zaključno sa 10.6. 2023. 

Kako stoji u  APR, firma ima 255 zaposlenih.

Prošlu godinu je preduzeće završilo sa neto profitom od 65,7 miliona dinara, a 2019. godinu je upisalo dobit od 416,4 miliona dinara. Sedište im je na Vračaru.

Edepro je kupio u 2021. od Republičke direkcije za imovinu kasarnu.

BIRN je prošle godine pisao, pozivajući se na Azeri Defence, da su rakete dugog dometa G-2000 godine koje su ispaljene u oblasti Nagorno Karabah tokom sukoba Jermenije i Azerbejdžana, nosile dve oznake – oznaku KV 05/19, što pokazuje da je proizvedena u valjevskom Krušiku 2019, a druga je bila „EDePro“ – što, kako su naveli, ukazuje da je motor proizvela ova kompanija.

U tekstu Azeri Defence je tvrdio i da su raketu ispalile jermenske snage na grad Horadiz, koji se nalazi nedaleko od sporne oblasti Nagorno-Karabaha.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR