Glas Javnosti

PSIHOLOŠKINJA KAKO IZGLEDA PROFIL PSIHOPATE : Ko je taj koji pravi dojave o bombama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sadista koji uživa u strahu ljudi, psotoji mogućnost da je sklon i okultnim radnjama ili pokazuje naklonost ka sektama

Citat višestrukog ubice Timura Bekmansurova (18), koji je ubio šestoro studenata kada je napao kampus Univerziteta u Permu i počeo da puca po kolegama, korišćen je u dojavi o postavljenim bombama koja je digla Beograd na noge. 

- Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko nas samo san ne napušta nas. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i da smo daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što im dođe pod ruku. Ološ poput nas uništiće sve oko sebe, jer je svet truo, svi ste truli iznutra - navodno je pisalo u pretećoj poruci koja je stigla na adresu jedne beogradske škole.

Bekmansurov je pre napada na društvenoj mreži VKontakte napisao da njegov motiv nije verski ili politički, već "san koji je dugo sanjao" zbog mržnje prema svima oko sebe. Napisao je da je razmišljao o tome da napad izvrši automobilom-bombom ili nožem umesto pištolja. Takođe, detaljno je objasnio kupovinu pištolja i obuku za vatreno oružje, kao i proces dobijanja dozvole. 


Dojave o bombama postale učestale u Beogradu, u javnost se prvi put povela debata ko bi to mogao da radi i kakva je to ličnost koja uživa u zastrašivanju i uznemiravanju stanovništva,u čemu leži ključ, a razlog je jasan da je bolest u pitanju. 

Postavlja se pitanje zbog čega je onaj ko je pisao pretnju koristio baš citat ubice kako bi sastavio svoju poruku. Psiholog Snežana Repac kaže za 24sedam da je ova poruka krajnje sadistička.

- Vidi se da su to osobe koje se nalaze u teškom psihičkom stanju i verovatno dugo organizovano deluju. Ako se radi o individualcu, onda to može da bude neko ko je u ime nekog pokreta istupio. Vrlo je moguće i da je Benkmasurov posle napada postao nekim bolesnicima idol. Oni su u ovoj poruci krajnje psihopatski nastupili. To je neko ko ima te sadističke, ubilačke motive, ko je možda i u nekom kultu ili grupi koja ima želju da ubija i tu nalazi zadovoljstvo. Pitanje je samo da li su to neke organizovane psihopate koje koriste ovu političku situaciju ili je to individualac - kaže Snežana Repac.


Psihološkinja smatra da pošiljaoci poruke pokušavaju da demonstriraju svoju moć zbog toga što znaju da u ovakvim situacijama policija mora da reaguje.

- Meni se čini da to neko zloupotrebljava i da to služi za širenje straha i panike. Mislim da je to samostalna grupa ljudi, a ne neko ko ima državni legitimitet ili vojne moći. Ovo je udaranje ispod svakog nivoa i časti, i potpuno jedan sadistički, nemoralan potez. Ovo se ne može ni smatrati politikom, već je teška patologija - kaže Repčeva. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR