Glas Javnosti

Prvi put na SPASOVDANSKOJ LITIJI kroz BEOGRAD nošene mošti SVETOG DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA I SVETE PETKE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Spasovdan je za Beograd,kao gradska slava, uvek veliki događaj, a ove godine će verni narod biti blagoslovljen i moštima osnivača Beograda kao srpske prestonice, Svetog despota Stefana Lazarevića, koje će prvi put biti pronošene ulicama glavnog grada, zajedno sa moštima Svete Petke. Stefan Visoki  je, za vreme svoje vladavine, i  uveo za slavu grada Beograda upravo Spasovdan.

Ovo je sled događaja koji će pratiti današnju slavsku litiju, koja će ulicama Beograda, već po tradiciji krenuti iz crkve Vaznesenja Gospodnjeg u 19 sati, a put će vernike, koje će predvoditi sveštenstvo na čelu sa poglavarem Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarhom Porfirijem, voditi ka hramu Svetog Save.

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju jedan od najvećih hrišćanskih praznika Vaznesenje Gospodnje poznat i kao Spasovdan. Ovaj značajan hrišćanski praznik,koga su nekada slavili i muslimani i katolici, pada uvek u šesti četvrtak po Vaskrsu i jedan je od 12 velikih praznika i osam Hristovih najznačajnijih praznika. 

 

Stefan Visoki – prvi proglasio Beograd sedištem srpske države

 

Mladi knez Stefan Lazarević je početkom XV veka od vizantijskog cara Jovana VIII Paleologa dobio titulu despota, dok je od ugarskog kralja Žigmunda dobio na upravu oblast Mačve sa Beogradom. Želeći da osigura i zaštiti državu koja je već uveliko bilo opustošena turskim osvajanjima, despot Stefan se povlači ka severu i sedište države kao i crkve dovodi u Beograd, kada ovaj grad prvi put postaje prestonica srpske države. 

Mladi vitez Stefan Visoki, kako su ga zbog stasa zvali, i koji je bio i rodonačelnik viteškog reda Zmaja, u vreme vladavine ugarskog kralja Žigmunda, utvrdio je razrušeni Beograd i pretvorio ga je u jedan od značajnih trgovinskih, verskih i kulturnih centara.   U veoma kratkom periodu, od oko dve decenije, do svoje smrti,  1427. Godine, Beograd je izrastao u snažno utvrđenje, ali i u značajan trgovinski i religijski centar. Osim Srba, grad su u to doba naseljavali i trgovci iz Grčke, Dubrovnika, Venecije i Jermenije, privučeni mnogim povlasticama koje je Stefan Lazarević davao kako bi privukao u srpsku prestonicu što više imućnog stanovništva.

Foto: Wikipedia

 

Osim dobrog vojskovođe i diplomate, despot se smatra za jednog od najobrazovanijih vladara srpske srednjovekovne države. Dobro je poznato da je veliku važnost pridavao pismenosti, zbog čega je stvarao i prepisivačka središta, gde su se prepisivale religijske i istorijske knjige. Najpoznatiji takav centar jeste Resavska škola koja se nalazila u okviru njegove zadužbine, manastira Manasije, a drugi takav centar se nalazio u Beogradu.

Pišući o despotovom utvrđenju, Beogradu, Konstantin Filozof ga upoređuje sa Jerusalimom, dok Dunav naziva rekom Fison, jednom od četiri rajske reke. Ovime je srpska zemlja i njena prestonica definsana kao ona koja je od postanja bila odabrana da se napaja rajskom blagodati, i da zapravo samim tim predstavlja raj na zemlji.

 

 

Vitez časti i humanosti - Prvi  Vitez Reda Zmaja 

 

Bio je ličnost čije je ime zlatnim slovima upisano u istoriju srpskog naroda. Beskrajno pragmatičan, mudar, veliki državnik, sjajan diplomata, hrabar i uspešan vojskovođa, svestrano obrazovan, veliki pesnik, prosvetitelj, despot Stefan je gotovo nestvaran spoj viteške hrabrosti, raskošne inteligencije, bogatog obrazovanja i izuzetne duhovne i fizičke lepote. Zato i ne čudi priznanje koje je  za života dobio titulom PRVI VITEZ REDA ZMAJA. Učiniti reč svetom i svet humanijim bila je despotova ideja vodilja. Sve moderne zamene viteškom pogledu na svet i moralnim principima kojima je služio blede pred onim što je despot Stefan Lazarević celim svojim životom dostojno posvedočio i potvrdio, pišu istoričari i književnici. 

 

I deo moštiju Svete Petke biće danas nošen tokom Spasovdanske litije, ulicama Beograda

 

 

Mošti svetiteljke Svete Petke, koje će danas, takođe, biti nošene u litiji ulicama Beograda, prvobitno su se nalazile u beogradskoj Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, koji je bio najvažniji srpski saborni pravoslavni hram, a nalazio se na padini između Donjeg i Gornjeg beogradskog grada. Turci su prognali značajan deo Srba iz Beograda posle Sulejmanovog osvajanja 1521. godine, pa su mošti Svete Petke prvo završile u Carigradu, a danas se nalaze u rumunskom gradu Jaši. U Beogradu se čuva jedan deo njene ruke. 

Foto: Wikipedia/Vanilica

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR