Glas Javnosti

Sve je više krovova u Srbiji ukrašenih solarnim panelima: "Nisu stranci blesavi, to je postavljeno po celoj Nemačkoj "

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sunce. Izvor života, ali i energije koja bi mogla da bude jedno od rešenja za klimatske promene protiv kojih se bori čovečanstvo.

Sve je više krovova kuća u Srbiji ukrašenih solarnim panelima koji služe kao izvor toplote i čiste energije.
Ali koliko se isplati ugradnja solarnih panela, kakva je ušteda i da li Srbija ima dovoljno sunčanih dana?
Preduzetnik Nenad Deljanin iz Kuršumlije struju već tri godine dobija iz solarnih panela i preporučuje ih svima, piše BBC.
„Služe mi za firmu i za domaćinstvo.
„Nisu stranci blesavi, to je postavljeno po celoj Nemačkoj gde god da je sunčano - znaju oni šta treba da rade", kaže on za BBC na srpskom. Stručnjaci kažu da uz samo nekoliko solarnih panela na krovu kuće, računi za struju mogu da budu manji, a doprinos očuvanju životne sredine veći.
U aprilu je u Srbiji usvojen novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije zahvaljujući kojem je procedura za njihovo postavljanje umnogome pojednostavljena.
Podsticaj za ugradnju panela dalo je i Ministarstvo rudarstva i energetike, koje će preko jedinica lokalne samouprave zainteresovanim građanima subvencionisati 50 odsto troškova.

U toku je priprema modela pravilnika o načinu dodele sredstava za pojedinačne projekte ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe na porodičnim kućama. Iako je izrada pravilnika u toku, poznato je da će građani, između ostalog, biti u obavezi da prilože sledeću dokumentaciju:
fotokopiju lične karte ili očitanu ličnu kartu podnosioca zahteva;
rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu;
fotokopiju računa za utrošenu električnu energiju za stambeni objekat za koji se konkuriše za poslednji mesec, radi dokaza o postojanju priključka na distributivni sistem;
predmer i predračun/profaktura za opremu sa ugradnjom izdata od privrednog subjekta sa liste direktnih korisnika koju je objavilo/la Grad/Opština;
fotokopija lične karte ili očitana lična karta za sva fizička lica koja žive u porodičnoj kući ili stanu za koji se podnosi prijava.

Miodrag Vuković, direktor firme Konseko koja se bavi ugradnjom solarnih panela, kaže da je snaga solarnih elektrana za domaćinstva ograničena na 10,8 kilovata.
„Stoga te elektrane od 10 kilovata godišnje proizvedu 12.000 kilovat-časova.
„To znači da se mesečno proizvede oko 1.000 kilovat-časova", navodi. Objašnjava da se prosečna potrošnja domaćinstva kreće od 400 do 600 kilovat-časova mesečno. Dodaje da je optimalna snaga elektrane za domaćinstva sa prosečnom potrošnjom tri do pet kilovata.
„Instalacija od tri kilovata ima devet solarnih panela. Ona sa PDV-om i montažom košta 4.200 evra", kaže. Jeftinija varijanta je postavljanje instalacije od dva kilovata, odnosno šest solarnih panela.
„Oni mesečno proizvedu u proseku 200 kilovat-časova.
„To znači da potrošnja električne energije može biti duplo smanjena već sa solarnom elektranom snage dva kilovata", navodi. Takav sistem sa ugradnjom i PDV-om košta 3.600 evra.

(Glas javnosti/BBC)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR