Glas Javnosti

PROTESTI U ZRENJANINU PO ČETVRTI PUT : Profesorka Gimnazije nije vraćena na posao

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani Zrenjanina ponovo protestuju protiv nasilja. Nakon skupa koji je počeo nešto posle 18 časova, oni su se uputili do institucija koje su, prema njihovom mišljenju, najodgovornije za "katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi društvo i taj grad".

Ovo je četvrta sreda zaredom kako su se skupili u naselju Mala Amerika, ne bi li izrazili solidarnost i saučešće posle dve velike tragedije koje su se desile početkom maja. Takođe im je ideja da pruže podršku ljudima koji se poslednjih pet nedelja okupljaju u Beogradu, ali i nezadovoljstvo, kako kažu organizatori, autoritarnom vlašću, oličenom u Aleksandru Vičiću.

Njihovi zahtevi su isti kao oni koji se mogu čuti u Beogradu – jedan deo se odnosi na regulisanje medija, drugi na ostavke nadležnih. Njima su pridodali nekoliko zahteva, specifiničnih za svoju sredinu: jedan je upućen lokalnoj televiziji Santos, u vidu poziva da isprate ove proteste, a drugi Juditi Popović, članici Saveta REM-a, koja je inače iz Zrenjanina. Sugrađani joj poručuju da treba da da ostavku i time pruži primer svojim kolegama.

Prošle nedelje dodat je i zahtev da se preispita odgovornost zaposlenih u loklanoj Gimnaziji, iz koje je  profesorka Senka Jankov suspendovana sa posla, nakon što je u Gugl učionici podelila plakat protesta „Zrenjanin protiv nasilja“.


„Prošle nedelje su moji advokati poslali izjavu u kojoj ne priznajem krivicu za ono za šta me terete. U toj izjavi se napominje da se u početnim odredbama Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja mi (prosvetni radnici) pozivamo da se vodimo principima slobode, odgovornosti, pravdoljubivosti i da stvaramo odgovorne učenike i građane, uključene u aktivizam u svojoj zajednici. Čekam  odgovor škole na svoju izjavu i njihovu reakciju. U toku ove nedelje bi trebalo da dobijem neko obaveštenje, a sledeći korak je verovatno zakazivanje školskog odbora na kome će se odlučiti dalji pravni koraci“, rekla je ona

Direktor Gimnazije nije se u međuvremenu oglašavao, otkrila je.

„Osim jednog saopštenja, ni škola, ni direktor se nisu obratili ni meni, ni mojim advokatima“, dodala je ona.

Profesorka Jovanov je suspendovana nakon što je u Gugl učionici podelila poster protesta „Zrenjanin protiv nasilja“, a potom i napisala tekst koji je objavljen u jednom portalu.

„Prema mišljenju direktora i pravnice škole, ja sam prekršila član 113, po kome se zabranjuje svaka vrsta političkog delovanja i stranačkog udruživanja. Rečeno mi je da je to teža povreda profesionalne obaveze. Za takvo delo, pored otkaza koji mi neće dati, kazna jeste suspenzija i disciplinski postupak, što sve sobom povlači i umanjenje plate. To znači da god traje suspenzija, dobijam 30 odsto od celog iznosa“, objasnila je ona.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR