Glas Javnosti

PROŠLE NEDELJE OSNOVANO: Novo Koordinaciono telo posredovaće u sporovima države i investitora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novoosnovano Vladino Koordinaciono za sporazume o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja objedinjuje i usmerava rad više različitih organa državne uprave i neće se baviti samo postupkom pregovaranja i zaključivanja bilateralnih investicionih sporazuma, već i načinom primene već zaključenih ugovora, navelo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine u odgovoru Novoj ekonomiji.

Dodatno, Koordinaciono telo će i da posreduje u eventualnom postupku mirnog rešavanja sporova između investitora i države pre njihovog pokretanja pred međunarodnom arbitražom, dodaje se u odgovoru.

- Imajući u vidu ovako širok dijapazon različitih aktivnosti, bilo je neophodno upravo formiranje jednog zajedničkog tela kojim bi se obezbedilo njihovo koordinisano pregovaranje i praćenje primene - navodi Ministarstvo, prenosi portal Ekapija.


Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Vlada Srbije je prošle nedelje osnovala navedeno Koordinaciono telo.

Investitori iz brojnih zemalja, pre nego što se odluče da investiraju u jednu zemlju, traže da se zaključi bilateralni sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja kao pravni okvir i osnov za njihovo ulaganje.

Rad koordinacionog tela odnosiće se i na praćenje primene svih bilateralnih investicionih sporazuma koji su na snazi sa različitim zemljama.


- Sporazumima o uzajamno podsticanju i zaštiti ulaganja garantuje se stranim ulagačima pravičan i ravnopravan tretman, kao i puna zaštita i bezbednost njihovih ulaganja. Istovremno se stranim ulagačima iz garantuje i pravo na međunarodnu pravnu zaštitu, odnosno na pokretanje spora pred međunarodnom arbitražom - navodi se u odgovoru Ministarstva.

Prema Zakonu o ministarstvima, poslove državne uprave koji se odnose na "pregovaranje radi zaključivanja bilateralnih sporazuma o podsticanju i zaštiti ulaganja i pripremu zakona o njihovom potvrđivanju" obavlja Ministarstvo privrede.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR