Glas Javnosti

BRADONJA OBJASNIO: Pokazao besmislenost transrodnih sportista

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Kanadski dizač tegova Avi Silverberg u želeo je da ukaže na problematiku dopuštanja takmičenja biloškim muškarcima koji se deklarišu kao žene u ženskoj konkurenciji u ovom sportu.

I našao je način da to i uradi.

Prijavio se na takmičenje u Alberti, identifikovao se kao žena a zatim oborio rekord u ženskoj konkurenciji – i to na takmičenju na kome je kao volonter učestvovala i transrodna dizačica tegova Ana Andres koja je taj rekord i držala.

Silverberg je inače već duže od deset godina trener kanadske reprezentacije u dizanju tegova.


Na takmičenja u Alberti došao je neobrijan, u standardnoj muškoj opremi i bez imalo muke iz benča podigao 167 kilograma. Čak 43 kilograma više nego što je bio rekord Ane Andres.

Ana Andres inače i dalje drži državni rekord u dedliftu, a u poslednje četiri godina učestvovala je na devet takmičenja i pobedila na osam.

Snimak sa takmičenja objavilo je „Nezavisno veće ženskih sportova“ uz objašnjenje da je Silverberg želeo da se naruga „diskriminatorskoj politici kandaskog saveza dizanja tegova“ koja dopušta takmičarima da se na turnire prijavljuju pod svojim rodnim identitetom, a ne na osnovu pola ili roda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR