Glas Javnosti

PROSLAVA ROĐENDANA ZA DECU JE PAPRENO SKUPA : Mama jedna iz Srbije ima sjaju caku za uštedu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada su u pitanju proslave dečjih rođendana jeste činjenica da su jedan od najlepših trenutaka u životima roditelja, ali nesumnjivo umeju da koštaju i da zadaju muke

Muke su velike i troškovi kada želite da ispunite svaku želju svojim mezimcima za njihov poseban dan.

Odavno je trend i da se torte naručuju, tako da budu dekorisane kao "iz časopisa", što je dodatni trošak za mame i tate - na koji često moraju da "zažmure". Naravno, domaće torte su i dalje zastupljene i popularne, ali čini se manje nego pre.


Takođe, sve je više roditelja koji zakupljuju igraonice za proslavu rođendana, a "kompletni paketi" koštaju i do 500 evra, a uključuju najam prostora za 2-3 sata, hranu i piće. Sve i ako odlučite da donosite svoju hranu, nećete proći jeftino: oko 200 evra je prosek samo za zakup uz piće.

iznajmljivanje igraonice je mamama i tatama često najpraktičnije rešenje jer nemaju svi dovoljno prostora u stanu da pozovu i okupe goste.

Gde biste sve mogli da uštedite? To je zaista individualno, zavisi od toga koliko gostiju imate, kakav jelovnik pravite, u koje doba godine pravite proslavu i gde. prenosi Telegraf Biz

Ali, evo jednog predlog, odnosno značajnog saveta za uštedu. Jedna mama iz Beograda je odlučila da na slatkom stolu, pored torte, svoje mesto nađu i čuveni popsi. Njihova cena u pekarama i poslastičarnicama je, u međuvremenu, dodatno porasla, pa je pitanje koliko se isplati kupovati ih.

Imajte u vidu da popsi sadrže sve ono što je ili ekstremno traženo ovih dana ili je poskupelo, poput čokolade, šećera, mlevenog keksa... Tako da objekti koji ih prave imaju "pokriće" za podizanje cena.


Kako da se uštedi?

- Znam da će mnogi ljudi kupiti specijalne popse za svoju decu, za rođendan, jer ih ili mrzi da ih prave ili ne znaju, odnosno, misle da im se ne isplati. Ali, nije tako. Materijal za duplu meru popsa, od koje se dobije 30 komada, koštao me je u najskupljem slučaju 1.000 dinara. Zavisi šta birate - kaže nam T.M. i dalje objašnjava:

Mleveni keks (300 grama) je platila 200 dinara, 200 grama margarina 60-70 dinara, dok je za 200 grama prah šećera izdvojila 70 dinara; takođe, u popse se dodaje 5-6 kašika đusa, kao i 400 grama čokolade za umakanje. "To je, na primer, relativno. Ja sam uzela belu čokoladu po ceni od 350 dinara za 400 grama".

U trošak treba uračunati i štapiće za popse koji su 100 dinara (dobije se više nego štreba za duplu meru), kao i šarene ukrasne mrvice/kuglice, koje su od 70 do 130 dinara.


Sve u svemu, kako nam kaže ova mlada mama, cene popsa u pekarama i poslastičarnicama su od 150 do 200 dinara po komadu. "To su, pritom, cene za standardne popse, dakle bez nekih specijalnih ukrašavanja", dodaje.

Popsi u kućnoj radinosti: 30 komada - 1.000 dinara

Kupovni popsi, jeftinija varijanta: 30 komada - 4.500 dinara

Kupovni popsi, skuplja varijanta: 30 komada - 6.000 dinara

Naravno, uvek treba računati rad, odnosno "ruke", utrošeno vreme i ostale rashode koji dolaze sa kupovinom hrane u maloprodajnom objektu, ali čini se da je razlika u ceni, ipak, previše uočljiva: drugim rečima, pravljenje popsa je postalo izuzetno unosan biznis.

- Zašto da dajem 50 evra, kada mogu manje od 10, a pritom znam šta sam stavila unutra; pravim ih zajedno sa ćerkom i uživamo obe. Usred rastućih cena širom sveta, ovo je moj savet svima koji gledaju kako da uštede, a da se ne odriču svojih želja - poručuje T.M.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP