Glas Javnosti

POZAJMILI STE NOVAC POZNANIKU A KAKO DA OSIGURATE POVRAT? Ovo je način

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako u svakodnevnom životu kažemo da ćemo nekome pozajmiti novac, zapravo se, pravnom terminologijom, radi o zajmu.

Često se dešava da prijatelji traže novac na zajam. Savet: Prijateljima ne treba pozajmljivati već pomoći, ali ako je u pitanju veća svota novca, na žalost morate se na neki način zaštiti.

Pozajmiti je davanje i vraćanje nakon upotrebe te iste stvari, npr. knjige ili kosačice. Ugovor o zajmu se može usmeno sklopiti – i kod manjih novčanih iznosa to se često događa.

Tu je uvek problem dokazivanja sadržaja dogovora (primer: iznos koji je dat, rokovi vraćanja i dr.).

Ako tako dogovarate zajam, dobro je barem novac isplatiti putem internet bankarstva (ne gotovinom). U opis plaćanja napišite zajam do datuma xy (koji je dogovoren kao rok vraćanja). Na taj način će ostati pisani trag, tj. dokaz da je novac dat u zajam, kada i u kojem iznosu, do kada treba biti vraćen. 

Uplata s računa i opis plaćanja sigurno je dokaz (jer je više od reči pozajmio sam mu novac), tačno je vidljivo ko je, kada, kome platio, koji iznos, opis plaćanja gde piše zajam i rok. Tada onaj drugi treba dokazati da se nije radilo o zajmu. To je čak čvršći dokaz od običnog pisanog ugovora bez overe potpisa (jer može reći da on to nije potpisao) ili da uopšte novac nije primio (ako je data gotovina).

Ako se novac daje u zajam u većem iznosu (sami procenite što za vas znači veći iznos) i na duži vremenski period, preporučljivo je preduzeti još neke radnje kako bi se osigurali da vam novac bude vraćen po dogovoru. Dakle, treba sastaviti pisani ugovor.

Takođe postoji mogućnost overe potpisa (na pisanom ugovoru). Ako to učinite, primalac zajma ne može reći da on ugovor nije potpisao.

U slučaju da imate pisani ugovor (sa ili bez overe potpisa), ako primalac ne vrati pozajmljeni novčani iznos, moraćete ga tužiti da biste dobili sudsku odluku koju možete izvršiti.

Kako biste izbegli potrebu vođenja parničnog postupka, preporučljivo je kod većih novčanih iznosa pisani ugovor overiti kod javnog beležnika- prenosi srbija.danas.rs.

I još nešto, jeste li se ikada pitali zašto vam banke daju opširne ugovore? Zato što se ništa ne podrazumeva! Što je neki odnos preciznije dogovoren, to je veća verovatnoća da do spora neće doći, odnosno da će se spor lakše rešiti. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR