Glas Javnosti

PROPAST POPULARNIH MOCART KUGLI: Posle 125 godina čuveni proizvođač otišao u stečaj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tiho i bez medijske halabuke, početkom decembra prošle godine (pre mesec i po dana), doneta je odluka o otpuštanju 25 zaposlenih u firmi Salcburška čokolada (Salzburg Schokolade), koja proizvodi u Grodigu, opštini u okrugu Salcburg, čuvene mocart kugle i ostale poslastice pod brendom Mirabell.

Dok ljubitelji kupuju tu čuvenu čokoladnu kuglicu sa marcipanom i kremom u sredini, malo ko od njih zna za "biznis hroniku" proizvođača firme Salzburg Schokolade koja je pre godinu dana proglasila stečaj. Još manje se zna, u široj javnosti (austrijskoj i evropskoj), za smanjenje broja zaposlenih i za namere novog vlasnika da postojeći veliki prostor na kojem se nalaze pogoni, iskoristi kao građevinsko zemljište za, na primer, stanogradnju! Zvuči poznato, ali idemo redom.

Firma Salcburška čokolada koja se nalazi u opštini Grodig, na desetak kilometara od centra Salzburga, proglasila je stečaj pre nešto više od godinu dana, krajem novembra 2021. godine. Razlog je bilo smanjeno poslovanje i prodaja usled pandemije korone. Dug je dostigao 19,4 mil EUR, a 302 poverioca su prijavila potraživanja. Fabrika se, inače, vodi da je osnovana 1897. godine, a da je 1920. godine pokrenula ručnu proizvodnju mocart kugli, na osnovu originalnog recepta. Zbog potreba tržišta, ručni proces pravljenja kugli zamenjen je 1960. godine industrijskom metodom, prenosi portal Ekapija.

Brend mocart kugli je potom, decenijama rastao, no vratimo se na proglašenje bankrota krajem novembra 2021. godine. Od onih 19,4 miliona evra potraživanja, sud je priznao 14,2 miliona evra.
Za kupovinu fabrike Salzburg Schokolade u stečaju, bila je zainteresovana takođe čuvena firma Julius Meinl koja je preko svoje konditorska grupe KEX holding, sa sedištem u Rumuniji, preuzela je kompaniju. Poveriocima je isplatila, kako su tada naveli austrijski mediji (ORF), neobično visoku kvotu – 100 odsto potraživanja. Inače, firma Salzburg Schokolade nije poznata samo po proizvodnji mocart kugli, već i po talirima Marije Terezije, kao i po proizvodu Mirabell "Real Salzburg Mozartkugel" koji se radi ekskluzivno za američku grupu Mondelez.
Dakle, novi vlasnik je dugove vratio, a proizvodnja je nastavljena sve do novembra 2022. godine. U vreme preuzimanja, u kompaniji je radilo 140 zaposlenih, pa je menadžment odmah najavio svoje planove racionalizacije po kojima bi kompanija trebalo da ima oko 95 zaposlenih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR