Glas Javnosti

PROMENE U GIGANTU: Netflix eksperimentiše sa različitim modelima prikazivanja serija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Netflix je pre nešto više od decenije na tržište televizijskih sadržaja uveo ogromnu promenu. Umesto da gledaoci čekaju po nedelju dana na epizodu neke nove serije koju vole da gledaju, na toj platformi mogli su da ih "bindžuju", odnosno, dobiju pristup svim epizodama odjednom.

Međutim, nedavni gubici primorali su kompaniju da razmatra promenu svog pristupa, pa čak dovelo i do medijskih spekulacija da gledanje svih epizoda odjednom odlazi u istoriju.
Naime, u eri strimovanja u kojoj je ponovo "u modi" tradicionalne forme prikazivanja, koji gledaocima omogućavaju da željno očekuju sledeću epizodu serije, Netfliks je ostao jedini striming servis sa strategijom "sve odjednom".
O serijama kao što su "Kuća zmaja" i "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" sa HBO, odnosno Amazon Prime servisa pisaće se i pričati duže od dva meseca, koliko će biti potrebno da budu emitovane sve epizode, pa je jasno zašto bi i Netfliks želeo da isproba tradicionalni model.

Da je gigant spreman da istražuje tu mogućnost, dokaz je četvrta sezona serije "Stranger Things", koju je za razliku od svojih ostalih "perjanica" striming servis objavio u dva dela. To je značajno uticalo na rezultate u drugom tromesečju poslovanja kompanije, kada je kompanija zabeležila gubitke mnogo manje od očekivanih.
I mada nema nikakvih zvaničnih naznaka da bi do promene dosadašnje prakse moglo da dođe, kompanija nastavlja sa eksperimentisanjem. Na primer, kod nekih serija koje nisu sa engleskog govornog područja, Netfliks isprobava nedeljni raspored prikazivanja. Takođe, u nekim delovima sveta, gledaoci neke popularne serije dobijaju "na kašičicu", upravo iz tog razloga.

Plan je da se krajem godine treća sezona dokumentarne serije "Nerešene misterije" emituje tokom perioda od tri nedelje, a možda i najambiciozniji projekat "Cabinet of Curiosities" Giljerma Del Tora biće objavljivan tokom pet dana, prenosi Euronews Srbija.
Pored eksperimentisanja sa načinom objavljivanja, kompanija je najavila uvođenje naplaćivanja deljenja šifre, kao i jeftiniji paket pretplate za one kojima ne bi smetalo da im gledanje filmova i serija prekidaju reklame.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR