Glas Javnosti

PROBUDIO SE IZ ZIMSKOG SNA: Medved uplašio meštane Valjeva, tragovi pronađeni nadomak vikendice - evo šta raditi ako dođe do susreta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pojava medveda u valjevskom kraju uplašila je meštane ovog grada. Naime, medved je viđen u klisuri reke Gradac kod Ćelija. Prolećne temperature zaslužne su za kretanje ovih divljih životinja koje tokom ovog perioda godine traže svoja prirodna staništa.

Kristina Cvejanov, koja je rodom iz Valjeva, kaže da je tragove medveda pronašla na samo desetak metara od njene vikendice na Povlenu.

- Otiske medveda u snegu smo pronašli u blizini vikendice. S obzirom na to da su otisci bili veličine dve ženske šake i jasno su se ocrtavale kandže, posumnjali smo odmah da je u pitanju medved, što je prijatelj lovac sa kojim smo se konsultovali i potvrdio - kaže Kristina.

Prema njenoj proceni, tragovi pored kuće stari su "2 do 3 dana", te da je do sada verovatno "daleko odmakao".


Iz lovačkog udruženja "Braća Nedić" iz Valjeva kažu da je medved viđen na teritoriji katastarske opštine "Branković", i da je glavni razlog pojave ove divlje životinje taj što ga je pokrenuo talas otopljenja i što je medved probuđen iz zimskog sna.

- Medved je verovatno bio u potrazi za mirnijim terenom i hranom. Krenulo je prolećno buđenje, temperature su u naglom porastu. Zbog toga je on izašao iz hibernacije, zimskog perioda mirovanja. To je neko prirodno ponašanje - kažu iz ovog lovačkog udruženja.

Oni tvrde da razloga za veću paniku nema jer medved po prirodi nije agresivna životinja. Kako kažu, medved će sada krenuti da se povlači u svoje prirodnije stanište u više zona, a to su ka Divčibarama i Maljenu. Razlog zbog čega se medved pojavio u blizini klisure reke Gradac jesu pećine i polupećine.


Iz lovačkog udruženja tvrde i da nemaju konkretna hranilišta za medvede, već da postoje hranilišta za beloglave supove. Budući da je zona kretanja medveda velika, dešavalo se da su se medvedi pojavljivali u ovim hranilištima.

- Najveća koncentracija medveda u Srbiji je na području planine Tare i Zlatibora jer su tamo bili pod zaštitom i onda je krenulo njihovo širenje i na ostatak Srbije. Prirodna reprodukcija je učinila svoje. Oni sami zauzimaju određene teritorije i razmožavaju se - kažu iz lovačkog udruženja "Braća Nedić".

Kako da se ponašate ukoliko naletite na medveda

- Prilikom kretanja ne treba da budete nečujni. Ne treba se "prišunjati iza leđa" i ne treba iznenaditi medveda. Treba se kretati normalno, odnosno, proizvoditi zvuk u blizini tokom kretanja. Svaki medved koji oseti miris i prisustvo čoveka se sam sklanja i udaljava. Nikakav oblik agresije neće ispoljiti - kažu iz lovačkog udruženja.


Oni kažu da u poslednje dve decenije nijedan slučaj napada na čoveka nije evidentiran. Dešavalo se da medved rasturi nekom meštaninu košnice, ali nikada nije bilo veće materijalne štete.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR