Glas Javnosti

Može li tečni prirodni gas da teče Dunavom i Savom?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako je do grejne sezone još dosta vremena, neizvesnost u vezi sa nabavkom energenta, pre svega gasa, pripreme za zimu je u mnogim državama Evrope pomerila i one su počele još pre nekoliko meseci.

Zbog sukoba između Rusije i Ukrajine snabdevanje evropskog tržišta prirodnim gasom je u velikoj meri poremećeno. Traže se načini da se ili nadomeste količine prirodnog gasa iz Rusije koje nedostaju evropskom tržištu, bilo da je Rusija obustavila isporuku ovog energenta, bilo da su neke zemlje prestale da kupuju ruski gas. Istovremeno, traže se načini da se smanji potrošnja ruskog gasa i ovaj energent zameni nekim drugim.
To sigurno neće biti ni lako ni brzo, ali se mora, a mnoge evropske države čine sve da se zima dočeka s dovoljnim količinama energenata. I, istovremeno, građane upozoravaju da se energenti moraju štedeti i racionalno trošiti.


Neke države imaju alternativne opcije snabdevanja, a i gasna mreža Evrope omogućava da se količine gasa mogu deliti, a sad je sve jasnije da je diverzifikacija neophodna - i to hitno. Tako bi Nemačka, koja je među najvećim potrošačima ruskog gasa, mogla da uvozi gas iz Velike Britanije, Danske, Norveške i Holandije, ali su ovoj zemlji već preduzeti koraci da se ubrzaju projekti u vezi sa izgradnjom terminala za ukapljeni/tečni prirodni gas, odnosno LNG.
Kada je reč o zemljama južne Evrope, gas bi do tog tržišta mogao da se transpoprtuje Transjadranskim gasovodom do Italije i Transanadolskim gasovoda za prirodni gas kroz Tursku, a u grčkoj luci Aleksandropolis gradi se plutajuća platforma za LNG. Istovremeno, Sjedinjene Američke Države najavile su da će ove godine raditi na isporuci 15 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa - LNG, zemljama Evropske unije.


I Srbija je preduzela niz koraka da bi obezbedila dovoljne količine gasa za nastupajuću zimu. S ruskim dobavljačem sklopljen je spoprazum o snadevanju prirodnim gasom, te Srbija, po rečima predsednika Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića, ima dovoljne količine za zimu i ne treba joj LNG.
- Srbiji ne treba LNG, a za to i nema mogućnosti jer nema terminala, ne postoji mesto za istakanje, tog gasa nema jer je rasporodat, a nema ni dobavljača - kaže Vuletić, prenosi Dnevnik.
- Eventualna izgradnja terminala za LNG na Dunavu predstavljala bi ogromno ulaganje, koje Srbiji nije neophodno, a za to je potrebno i da vodenim putem, iz Egejskog ili Crnog mora, LNG stigne do naše zemlje, do Dunava, pa onda, potom do, recimo, Pačeva - kaže Vuletić.


On ukazuje da Srbija ne treba da razmišlja o mogućnosti snabdevaljnja tržišta LNG jer ima mogućnost da obezbedi dovoljno prirodnog gasa i ističe da količine ukapljenog/tečnog prirodnog gasa - LNG nisu dovoljne da nadomeste potrebe evropskog tržišta jer je 15 milijardi kubinih metara gasa, koliko bi trebalo da se isporuči Evropi ove godine veoma malo, odnosno to je 3% potrošnje Evrope, zaključio Vuletić za Dnevnik.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR