Glas Javnosti

PRIŠTINA IGNORIŠE NESTALE: Prošle su 24 godine od prvih organizovanih otmica i ubistava Srba na KiM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prošle su 24 godine od prvih otmica i ubistava srpskih civila na Kosovu i Metohiji, čulo se na skupu koji je tim povodom organizovalo Udruženje kosmetskih stradalnika. Od tada do danas traga se za 1.621 osobom različite nacionalnosti, nestalom na Kosmetu.

- Sa organizovanim otmicama Albanci su počeli 22. i 23. aprila 1998, kada je sa kućnih pragova kidnapovano i ubijeno sedam seljana u Gornjem Ratišu i Dašinovcu, kod Dečana - rekla je Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja.


Iste godine usledila je otmica i ubistvo 10 rudara sa belaćevačkog kopa, 40 iz Orahovačke župe, 10 iz Klečke, pa Volujačka jama...

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, podsetio je da je prošlo tačno godinu dana od poslednjeg sastanka radne grupe za istraživanje sudbine nestalih u kojoj učestvuju i predstavnici Prištine.

- Priština i dalje odbija da postupa po zahtevima Srbije za proveru desetak lokacija o kojima smo dostavili kredibilne informacije - kaže Odalović. - Kada bi pristali, rasvetlila bi se sudbina bar dela nestalih. Međunarodna zajednica ne vrši na njih adekvatan pritisak, a da je reč o nekom drugom delu Srbije, ne bi nam sišli s kičme! Uprkos tome što oni nas ne zovu, mi ćemo pozvati njih početkom maja, da prisustvuju kada budemo proveravali jednu lokaciju.

Odalović je takođe pomenuo kako je Beograd poslao Prištini 2.017 dokumenata. Sva tela koja su otkrivena na Kosovu, bez obzira na to da li su u pitanju Srbi, Albanci, Goranci ili Romi, nađena su zahvaljujući podacima odavde.

- Niko nije nađen na bazi njihovih informacija - kazao je Odalović, i podsetio da i dalje nemamo punu istinu o "žutoj kući" i o 350 tela pohranjenih u mrtvačnici, u Prištini, više od dve decenije.

HARADINAJ I RADONJIĆKO JEZERO

Odalović je posebno potencirao slučaj Radonjićkog jezera u kom se identifikovana tela koja se mogu dovesti u vezu sa Ramušem Haradinajem i njegovom grupom, kao i zatvorom u Glođanu. Kako je rekao, iako su mnoge svetske kamere bile prisutne kada su tela izvlačena, ovo su preneli samo srpski mediji.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR