Glas Javnosti

PRESNABDEVENOST SISTEMA? Evropa trenutno ima toliko gasa da ne zna šta će s njim

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropa trenutno ima toliko prirodnog gasa da ne zna šta će s njim, pa je cena na spot tržištu ove nedelje nakratko postala negativna, objavio je CNN. Skladišta u Evropskoj uniji su skoro popunjena, a tankeri koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) stoje u lukama jer nemaju gde da istovare teret, a cene padaju, dodaje CNN.

Evropski zvaničnici su mesecima upozoravali na energetsku krizu tokom predstojeće zime, jer je nekadašnji najveći dobavljač Rusija smanjivala isporuke zbog sankcija koje je EU uvela posle ruske invazije na Ukrajinu, podseća CNN.

Ova mreža navodi da je cena evropskog prirodnog gasa pala za 20% u odnosu na prošli četvrtak, a za više od 70% u poređenju sa rekordom iz avgusta. U ponedeljak je spot cena holandskog gasa pala ispod nula evra, prema podacima američke kompanije Intercontinental Exchange.


Cene su postale negativne zbog "presnabdevenosti sistema", rekao je za CNN analitičar za gas Tomas Marzek Manser.

CNN napominje da je to veliki obrt za Evropu, gde se domaćinstva i privreda suočavaju sa rastom cena ovog energenta, od kojeg ljudima dođe da zaplaču, prenosi portal Ekapija.

Stručnjaci kažu da se sreća okrenula u korist Evropljana i smanjene potrošnje gasa zahvaljujući neuobičajeno toplom vremenu, pa su tako u Italiji, Španiji i Francuskoj temperature i potrošnja gasa sličniji onima krajem avgusta i početkom oktobra. Čak i u skandinavskim zemljama i Nemačkoj, potrošnja je ispod proseka za ovo doba godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR