Glas Javnosti

Predsednik SAEM- a Bošković o privremenoj zabrani Pinka tačnije Jutarnjeg programa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uticaj medija danas je mnogo veći nego što je bio ikada ranije i zato je važno da budu profesionalni i objektivni.

Iz tog razloga pokušavam da iznesem objektivan stav, kako bi javnost, laička i stručna, mogla da razume logiku odluke o privremenoj zabrani reemitovanja jutarnjeg programa u okviru televizija Pink, i da pokušam da objasnim da funkcionišemo nezavisno od politike, već isključivo vođeni zdravim razumom, u razgovoru za Nova.rs priča prof. dr Branko Bošković, predsednik Saveta Agencije za elektronske medije (SAEM) u Crnoj Gori.


Odluka SAEM o privremenoj zabrani Jutarnjeg programa Televizije Pink u Crnoj Gori u narednih pola godine, usledila je kao opomena zbog, kako su naveli u Agenciji, neprimerenog izveštavanja ove televizije, 27. avgusta o masovnom ubistvu u Cetinju.

- Takvim izveštavanjem o uzrocima tragedije prekršena je Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih”, sopšteno je iz SAEM, a odluka je doneta u cilju zaštite javnog interesa Crne Gore. 

Ubrzo je međutim usledio napad “kao najbolja odbrana” iz Srbije, od strane Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), čiji su članovi izrazili sumnju da je odluka crnogorskog regulatora isključivo politički motivisana.

- U njoj nema ni tragova profesionalizma, a o poštovanju zakona i Konvencije nećemo dalje trošiti reči, jer toga svakako nije ni bilo“, zaključuje se u saopštenju REM.
Na njihovu opasku reagovao je profesor Bošković, rekavši za Nova.rs da je Agencija za elektronske medije (AEM), što podrazumeva i Savet, nezavisno regulatorno telo.

- Jedna od osnovnih pretpostavki nesmetanog rada Saveta je upravo nezavisnost. Smatram da je Savet, makar od vremena od kada sam ja tu, a to je od aprila 2021. godine, potpuno nezavisno i profesionalno odlučivao o svemu što je bilo na dnevnom redu. Ovde posebno ističem i političku nezavisnost i spremnost Saveta da otvoreno raspravlja o svim pitanjima, pa je zato kritikovan od strane praktično svih političkih aktera, u različitim trenucima”, objašnjava za Nova.rs prof. dr Bošković.


Podsećanja radi, početkom januara ove godine SAEM je takođe na pola godine zabranio i emitovanja više emisija srpske televizije „Happy“ na teritoriji Crne Gore.

Rijaliti programi se u Crnoj Gori emituju nakon 23 sata, što je naš pokušaj da odgovorimo na negativne efekte ovih sadržaja”, kaže profesor Bošković.

- Često imam bilateralne, ali i sastanke koji uključuju više regulatora. REM iz Srbije je uvek deo ovih sastanaka. Saradnja dve institucije je na visokom nivou. Potpuno sam siguran da ćemo tako nastaviti i dalje, jer nam je svima, nadam se, zajednički interes da unapredimo rad elektronskih medija”, zaključuje profesor Bošković.

Podsetimo, početkom januara ove godine SAEM je takođe na pola godine zabranio i emitovanja više emisija srpske televizije "Happy" na teritoriji Crne Gore.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR