Glas Javnosti

MERE ŠTEDNJE : Beograd će ove godine biti manje okićen za praznike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novogodišnja rasveta u Beogradu neće biti uključena kao svih prethodnih godina, zbog štednje struje. Da li će se dekorativne lampice uključivati kraće ili će biti okićen samo manji deo grada, biće odlučeno u narednom periodu.

On je dodao da će struja, zbog poznate svetske situacije morati da se štedi na razne načine, da će ove godine ukrasna rasveta svetleti mesec dana pred novogodišnje praznike i da će u zavisnosti od razvoja ekonomske situacije zavisiti koliko će biti uključena. 

- Da li ćemo manje da okitimo ili ćemo sve da okitimo, a manje da palimo, stvar je odluke. Svakako da novogodišnja rasveta neće biti upaljena u onoj meri kao prethodnih godina, a pogotovo ne kako je bilo pre dve, tri godine kada je svetlela četiri meseca. Ta rasveta treba da bude mesec dana oko Nove godine i praznika. Sad će biti toliko, a videćemo koliko. Učinićemo sve da uštedimo što više električne energije, ali da ipak živimo. Ne možemo da pogasimo sva svetla, život mora da teče.


Ranijih godina, ekipe JKP "Javno osvetljenje" počinjale su da montiraju novogodišnju rasvetu već tokom oktobra, što je trajalo dvadesetak dana, kako bi sve zasijalo u novembru. Godinu dana pre pandemije virusa korona, čak i prigradske opštine dobile su dekorativne praznične ukrase. Tek posle Sretenja, sledi gašenje i demontaža šarenih ukrasa, pišu Novosti.

Grad je u dekorativno osvetljenje najviše uložio 2018. godine, kada su za 300 miliona dinara kupljeni novi ukrasi, a 20 lokacija više zasijalo je prazničnim svetlom prvi put. Početak kićenja prestonice svake godine pokrene istu temu na društvenim mrežama, pa se sugrađani pitaju da li je rano za montiranje i raspravljaju o ukusima da li su neke svetleće skulputre previše "kič" za neku lokaciju ili su ipak prikladne.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR