Glas Javnosti

Predsednik aktiva direktora o spotu sa Golubovićem: Deca o njemu nisu učila u školi, već kod kuće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svaka škola, pre nego što donese odluku o ustupanju prostora za neko snimanje, prethodno se mora upoznati sa svim detaljima, rekao je predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda Darko Eger.

On je naveo da škole imaju mnogo sličnih upita, poput onog za snimanje spota grupe "Crni Cerak", u kojem se pojavljuje i bivši osuđenik Kristijan Golubović.

- U slučaju takvog zahteva neophodan je sinopsis sa svim kadrovima i akterima, gde je do poslednjeg detalja precizirano koji će se kvadratni centimetar škole videti i samo sa potpunom informacijom moguće je tražiti odobrenje i izaći pred upravljački organ ili pred osnivača u slučaju nečeg većeg obima", 
naglasio je Eger.

Istakao je da su škole samo korisnici objekata kojima rukovode, a postoje upravljački organ (školski odbor), rukovodeći organ (direktor) i najviši stručni organ (nastavničko veće).
 
"Kada dođe do iznajmljivanja prostora u obavezi smo da dobijemo saglasnost od vlasnika objekta - Republike Srbije ili Grada Beograda, ali kada su ovakve situacije događa se da neko obaveštenje o tome dobijamo sa par dana razlike, a za to vreme nije moguće doneti odluku i dobiti saglasnost od osnivača", naglasio je ovaj direktor škole.

Ipak, on veruje da je ovo jedan veliki nesporazum i da "nije bila želja direktorke da uradi nešto namerno ili pogrešno".
 
Navodi se, međutim, da su pojedini roditelji zahtevali da direktorka škole u Rakovici Tamara Jelić zbog toga podnese ostavku, na šta je ona rekla da nije bila upoznata sa svim detaljima, da je pogrešila i da učionica nije bila iznajmljena već da je ustupljena besplatno na par sati snimanja.
 
"Kada je reč o samom postupku, inspekcija ima svoje procedure: mora da izađe na teren, da utvrdi činjenično stanje i postupanje direktora, kao i cele škole, kako bi bilo ustanovljeno šta je dovelo do ovakve situacije", naveo je Eger.
 
On napominje da su direktori odgovorni za sve što se događa u školi, jer treba štite zakon, pa su dužni da se informišu o svemu i obaveste školski odbor.

"Direktori su odgovorni ljudi, jer u krajnoj liniji odgovaraju pred zakonom, pa sam siguran da je ovog puta došlo do određenog stepena nerazumevanja i to nije ni prvi ni poslednji slučaj da dolazi do takvih problema prilikom nekakvih gostovanja po školama"
, naglasio je Eger.
 
Istakao je i da nadležna inspekcija, nakon što ustanovi sve relevantne činjenice, može da predloži i razrešenje direktora.
 
Dodao je i da je pomenuto lice poznato u javnosti i svakako da deca o njemu nisu učila u školi, već kod kuće "uz slučajnu ili namernu roditeljsku pomoć".
 
"Kada je reč o celoj ovoj situaciji svi treba da se zapitamo: i mi i roditelji i mediji, ali činjenica je i da poznata lica dolaze u školu na ovaj ili onaj način i siguran sam da on nije ni prvi ni poslednji", poručio je ovaj direktor škole.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR