Glas Javnosti

PRECIZNO DA SE UTVRDI POVEĆANJE ZARADA : Traži Sindikat obrazovanje Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sindikat obrazovanje Srbije poslao je dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić kojim traži zaključenje protokola sa precizno utvrđenim povećanjima i dinamikom isplate za 2023. godinu.

Sindikat se obratio Vučiću i Brnabić povodom njihove zajedničke konferencije na kojoj su se osvrnuli na sve događaje i mere kako bi se sveobuhvatno omogućili bezbedniji uslovi rada u obrazovnim ustanovama i poboljšao loš materijalni položaja prosvetnih radnika.

„Povećanje zarada za prosvetu u ovoj godini je neophodno, ali smatramo da ukupno povećanje zarada u prosveti koje ste naveli, neće dostići republički prosek u decembru, kada se uzme u obzir inflacija i rast zarada u realnom i javnom sektoru“, navodi Sindikat u pismu predsedniku i premijerki Srbije.

Sindikat je zatražio zaključivanje Protokola sa precizno utvrđenim povećanjima i dinamikom isplate za 2023. godinu.

Zatraženo je i izjednačavanje cene rada u obrazovanju i ukazano da u sistemu obrazovanja postoje tri različite cene rada, pa se povećanje neće jednako odraziti u svim sferama – od predškolskog, osnovnog, srednjeg, učeničkog i studentskog standarda, do visokog obrazovanja.

Ukazali su i na ogromno nezadovoljstvo zaposlenih u visokom obrazovanju, koje u izlaganju i detaljnoj analizi predsednika i premijerke nije spomenuto, a imaju najnižu cenu rada u javnim delatnostima.

Sindikat u pismu Vučiću i Brnabić podseća i da je doneo odluku o štrajku na početku školske godine, zbog čega je neophodno hitno započeti pregovore o njihovim zahtevima.

Glas javnosti/F03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR