Glas Javnosti

NOVI PREDLOG ZAKONA: Evroposlanici dali prvo zeleno svetlo za povećanje proizvodnje municije

Svet
Autor: Glas javnosti

Evroposlanici odobrili su danas predlog zakona za povećanje proizvodnje municije u Evropskoj uniji da bi obnovili rezerve i ubrzali isporuke Ukrajini.

Zakon za „podršku proizvodnji municije“ usvojen je sa 446 glasova za, 67 protiv i 112 uzdržanih, tokom mini plenarne sednice u Briselu.

Evropska komisija je početkom maja predstavila ovaj plan koji uključuje i 500 miliona evra za jačanje kapaciteta proizvodnje municije u EU na milion projektila godišnje. Treba da dozvoli kofinansiranje investicija industrijalaca za povećanje proizvodnje njihovih fabrika u EU.

Prema komesaru za industriju Tijeri Bretonu zajedno sa finansiranjem zemalja članica kapacitet investicija bi bila milijardu evra.


Evroposlanici koji su odlučili da primene hitan postupak za usvajanje ovog zakona sada treba da počnu pregovore sa Savetom EU (zemljama članicama) da postignu dogovor, i idu na konačno usvajanje na plenarnoj sednici u julu.

„Današnja odluka predstavlja značajan korak napred za bezbednost i odbranu naše Unije, i posebno za našu nepokolebljivu podršku Ukrajini naspram tekuće ruske agresije. Ona će ojačati naš kapacitet da odgovorimo na bezbednosne izazove“, rekao je rumunski evroposlanik Kristijan Busoi.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR