Glas Javnosti

PRAVILA CRKVE SE MORAJU POŠTOVATI: Ako dete nema hrišćansko ime, ovako bi teklo krštenje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Praksa u vezi sa krštenjem može varirati u zavisnosti od ličnih ubeđenja, lokalnih običaja u crkvi, kao i saveta sveštenika ili duhovnika

U Srbiji se danas popularizuju mnoga imena koja ne zvuče tradicionalno srpski i koja nisu zastupljena u crkvenim knjigama.

Zanimljivo je da se ta imena često karakterišu kao "nehrišćanska" i podležu promeni prilikom krštenja.

Kada se dete rodi pod imenom koje nije prisutno u crkvenim knjigama, prilikom krštenja mu se daje ime koje se nalazi u crkvenim knjigama, obično imenom nekog sveca. Ovo se smatra kao početak novog života sa Hristom, kao ponovno duhovno rođenje.

Međutim, postoje i izuzeci od ovog pravila. Neka imena, koja su nekada smatrana nepravoslavnim, postala su danas veoma uobičajena, poput imena Tara.


U takvim slučajevima, često se ne zahteva promena imena prilikom krštenja. Slična situacija je i sa novim imenima poput Mia, Lara, Selena, Nika, Ela, Vid, Lav i sličnih, koja nisu prisutna u crkvenim knjigama.

Ipak, praksa u vezi sa krštenjem može varirati u zavisnosti od ličnih ubeđenja, lokalnih običaja u crkvi, kao i saveta sveštenika ili duhovnika.

Postoje delovi Srbije gde se može biti fleksibilniji u vezi sa ovim pitanjem, dok su u nekim drugim zemljama, poput Rusije, strožija pravila - ne dozvoljava se krštenje ukoliko osoba ne nosi ime po nekom svecu.
Ukratko, u Srbiji postoje različiti slučajevi kada je u pitanju davanje imena prilikom krštenja, a mnogo toga zavisi od individualnih okolnosti, lokalnih običaja i preporuka crkvenih autoriteta.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR