Glas Javnosti

PRAVA ISTINA ŠTA RADE NASTAVNICI TOKOM RASPUSTA: Da li je istina ili mit o nihovom velikom raspustu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi bi rekli da je nastavnički posao idealan jer se tri meseca odmara tokom letnjeg perioda i da je prava uživancija kada nisu u školi. A da li je zaista tako i kako oni provode letnje dane, evo iz primera jednog nastavnika kako to zaista izgleda.

Posle završetka školske godine, što je ove godine 24. juna, održavaju se odeljenska i nastavnička veća. Na odeljenskom veću se zaključuju ocene, a sednice su dugotrajne i iscrpljujuće. Za svakog učenika morate da obrazložite ocenu, a da se razredni starešina i direktor usaglase kaže nastavnik Milorad Antić i predsednik Foruma srednjih stručnih škola prenosi Telegraf.

Posebno obiman posao, i to papirološki, imaju razredne starešine, ali i pojedini nastavnici. Oni sređuju kompletnu pedagošku dokumentaciju, svedočanstva, diplome, dnevnike.


- Nakon odeljenskih veća, kreću pripreme za polaganje razrednog ispita i popravnog ispita u avgustu. Pripreme za popravni ispit treba da čine 10 odsto od ukupnog fonda časova tog predmeta. Potom idu pripreme za upis učenika za narednu školsku godinu. Određuje se komisija i završava ostala procedura. Nakon toga dolazi na red stručno veće iz određenih oblasti ili predmeta gde se vrši analiza i predlog direktora škole koji nastavnik će kom odeljenju da predaje - nabraja Antić.


Nakon silnih zasedanja i papira s kojima prosvetari treba da se izbore, dok drugi misle da uživaju u hladovini na nekoj plaži, konačno kreće upis i zakazuje se nastavničko veće da se iznesu rezultati i da se vidi koliko je učenika upisano.

- To je neophodno i da bi se videlo koliko će đaka ići na građansko vaspitanje, a koliko na veronauku - dodaje naš sagovornik.

Tek negde oko sredine jula i nastavnici mogu da kažu da je odmor počeo. 

U proseku su, objašnjava Antić, slobodni do sredine avgusta, ali to zavisi i od godina staža, broja dece, osvojenih nagrada...

- Od 15. avgusta do 1. septembra organizuju se ponovo nastavnička veća i polaganja popravnih ispita. Onaj ko nije iskoristio godišnji odmor, direktor mu ostatak prevacuje za zimski raspust - na kraju dodaje on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR