Glas Javnosti

Po 3 učenika konkurišu za jedno mesto! Spisak NAJTRAŽENIJIH srednjih škola

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Ministarstva prosvete, za 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima prijavilo se oko 7.000 đaka

Prijemni ispiti za učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i umetničkim školama su već završeni. Izvesno je da se u klupama tih škola neće naći svi jer ima mesta za 5.000 dece a prijavilo se više od 7.000 svršenih osnovaca.


Najveće interesovanje budućih srednjoškolaca vlada za bilingvalna odeljenja na engleskom i francuskom jeziku u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Sportsku gimnaziju u Beogradu i takozvana IT odeljenja, kaže Marija Krneta iz Ministartsva prosvete - Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Prema njenim rečima najveći broj učenika koji su ostvarili mogućnost da konkurišu jeste u Desetoj beogradskoj gimnaziji za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku i tu mogu da konkurišu tri učenika na jedno mesto. Veliko interesovanje vlada i za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku u Novom Sadu u gimanziji "Jovan Jovanović Zmaj" i u Nišu u gimnaziji "Bora Stanković".

- Postoji veliko interesovanje učenika koji žele da deo nastave slušaju na francuskom jeziku u Trećoj beogradskoj gimanziji i tu će moći dva učenika da konkurišu na jedno mesto. Veliko interesovanje je i za Sportsku gimanziju u Beogradu i nešto što je uvek aktuelno su odeljenja učenika posebno obdarenih za informatiku i računarstvo, takozvana IT odeljenja - ističe Krneta.

Dodaje da u IT odeljenjima ima 670 učenika više koji su položili prijemni ispit, iako je ove godine proširena kvota za još pet odeljenja, dva u Beogradu i tri u unutrašnjosti Srbije.

Prema podacima Ministarstva prosvete, za 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima prijavilo se oko 7.000 đaka. Kao i do sada prilikom bodovanja računa se uspeh iz osnovne škole i dobri rezultati na završnom ispitu.

Resorno ministarstvo pokrenulo je portal e-vežbaonica na kome učenici mogu da rešavaju zadatke i provere znanje pred prijemni ispit koji ih očekuje.

Marija Krneta naglašava da su radovi za specijalizovana odeljenja pregledani i da je 7.409 učenika položilo prijemni ispit. Oni mogu da konkurišu na 5.401 mesto, odnosno 25 posto više učenika je položilo prijemni nego što ima mesta. 

Želje i mogućnosti budućih srednjoškolaca

- Učenici će na kraju konkurisati, svoju želju mogu prvu da stave, a ostale želje mogu da budu i ostale gimanzije i srednje škole. Važno je da teže onoj oblasti gde imaju izražne sklonosti - poručuje Krneta.

Lista želja će moći da se podnese i na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Konačan raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima je 13. jula, a 14. i 15. je upis u srednju školu.

- Svi postupci mogu da se obave preko portala mojasrednjaskola.gov.rs, od uvida u rezultate završnog ispita, podnošenja žalbi, prigovora do toga da se elektronski upišu u srednju školu - kaže Marija Krneta iz Ministarstva prosvete a preneo espreso.co.rs.

Dodaje da će završni ispiti biti održani od 27. do 29. juna, konačni rezultata završnog ispita su 5. jula, a pre toga učenici imaju mogućnost da dva puta ulože prigovor i to sve mogu da urade preko portala mojasrednjaskola.gov.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR