Glas Javnosti

POZNATO STANJE DEČAKA (9) IZ ČAČKA: Lekari u Bergamu izneli novu procenu detetovog zdravlja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Devetogodišnjem dečaku iz Čačka, za koga se sumnjalo da ima hepatitis nepoznatog porekla i koji je prevezen u italijansku kliniku u Bergamu se zdravstveno stanje popravilo.

Mališan je, kako prenosi Nova S, dobro odreagovao na terapiju koja mu se daje u toj zdravstvenoj ustanovi.

- Dečaku je uključena proteinska terapija na koju je jetra reagovala i svi smo presrećni zbog toga. Čak su lekari rekli da je, imajući u vidu reakciju na lekove, upitno da li će biti odrađena transplantacija jetre. Prema njihovim navodima, obzirom da se stanje popravlja iz dana u dan, možda do toga i ne dođe - ispričao je izvor blizak porodici. Prema njegovim rečima, majka je u bolnici sa mališanom, a otac je takođe u Italiji i svakodnevno odlazi u obilazak.

- Oni su otišli sa verom u pobedu bolesti i mi se nadamo da će tako i biti. Stanje je mnogo, mnogo bolje - zaključuje.

Podsećamo da je dečakov otac uočio da je žut, pa su se hitno  javili u Opštu bolnicu Čačak.

 - Imali su izuzetan tretman u čačanskoj bolnici, odmah su uradili sve analize i nakon toga su dali kola Hitne pomoći kako bi dečaka prevezli na beogradsku klinike -  objasnio je ranije ovaj izvor blizak porodici bolesnog dečaka.

Prema njegovim rečima, dečak je primljen u Institut za majku i dete " Dr Vukan Čupić",  gde su lekari nastavili da sprovode detaljnije pretrage.
- Tamo mu je bilirubin rastao, padao i imao je nepodnošljiv svrab po koži. Ima ga i trenutno, ali se nadamo dobrom ishodu. U Beogradu je primao infuziju i antibotike - kaže sagovorrnik portala Nova.rs.

Kako je ranije izjavio dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete, kod njih na odeljenju je ležao pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa.

- Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi - objasnio je on ranije za Nova.rs.

Roditelji su uočili, i on je podsetio, da je detetu koža požutela zbog čega su ga doveli na pregled

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR