Glas Javnosti

PATRIJARH PORFIRIJE U SKOPLJU POZDRAVLJEN GROMOGLASNIM APLAUZOM: Poglavar SPC blagoslovio autokefalnost MPC

Politika
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehnicko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski je započeo rečima:
 
-
Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve je blagoslovio, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, dužnost Sinoda je da zajedno sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje, nakon cega će uslediti svečano proglašenje zvaničnog akta, a zatim će sve pomesne pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA -  preneli su makedonski mediji

On je izrazio uverenje da će sve pravoslavne crkve ovu vest primiti sa radošću.


Patrijarh Porfirije je ovo rekao nakon zajedničkog služenja liturgije u hramu Svetog Klimenta Ohridskog sa arhiepiskopom Stefanom, što je propraćeno dugim i gromoglasnim aplauzom mnogobrojnih vernika.

Prethodno Porfirije je rekao da je Makedonija okićena najvišim pravoslavnim blagodatima, mesto gde su se vekovima molile suze za spas ljudskog roda.

- Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama. raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se sto je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana - rekao je Porfirije.

Arhiepiskop Stefan je uputio zahvalnost članovima Svetog arhijerejskog Sabora SPC u ime vernog makedonsog naroda i MPC-OA.


On je poručio da je svrha crkve da ujedini čovek u sebi.

- Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju - naveo je i istakao da je ovaj istorijski trenutak ispunjenje sna mnogih generacija.


- U Beogradu u crkvi Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve, Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve, Pećke patrijaršije... - rekao je.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR