Glas Javnosti

Posledice ispitivanja litijuma KATASTROFALNE: Voda više nije ni za tehničku upotrebu, zagađena borom preko svake mere

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prva "žrtva" ispitivanja litijuma u valjevskom kraju koje sprovodi kanadska kompanija “Euro Litijijum Balkan” je domaćinstvo Cvetka Jovanovića iz sela Lukavac u čijem je bunaru, zbog curenja iz probne bušotine, pronađena takva količina bora da voda iz njega više nije ni za piće, ni za tehničku upotrebu, potvrdila je analiza Hemijskog fakulteta iz Beograda.

Da situacija bude još gora, kako pokazuju analize vode sa ovog područja koje je obavio Hemijski fakultet, koncentracije hemijskog elementa bora uzete u blizini bušotina koje je napravio “Euro Litijum Balkan”, povećane su od čak 110 do tri puta više od graničnih vrednosti koje je propisala domaća zakonska regulativa!

Naime, u bari pored bušotine u selu Lukavac, na katastarskoj parceli 1179/1, prisustvo bora u površinskoj vodi iznosi 107.900 mikrograma u litru, što je čak 110 puta više od granične vrednosti po domaćoj, odnosno 72 puta više od granične vrednosti po normi EU.

U bunaru Cvetka Jovanovića, koji se nalazi 60 metara o dove probne bušotine, analiza vode Hemijskog fakulteta pokazala je prisustvo bora od 2.719 mikrograma u litru!

Sto metara dalje od te bušotine u Lukavcu, u bunaru Radivoja Jovanovića bor je na nivou od 722 mikrograma u litru, tri puta više od granične vrednosti.
Svi ovi rezultati, navodi se u zaključku Hemijskog fakulteta koji prati analizu, ukazuju da ova voda pripada najnižoj, petoj klasi prirodnih i voda za piće što, kako se precizira, “odgovara lošem ekološkom status prema klasifikaciji u pravilniku kojim se propisuju parametri ekološkog i hemijskog statusa, pa se vode koje pripadaju ovoj klasi ne mogu se koristiti ni u jednu svrhu”.

Na taj način, Cvetko Jovanović i njegovi ukućani, s obzirom da nisu priključeni na gradski vodovod, vodu iz svog bunara više ne mogu da koriste ni za piće, ni za kuvanje, a ni za pranje, navodi između otalog Blic.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR




od Stojko u 12.11.2021 21:45:59 h
     0 
Glasajte za naprdnu stranku!