Glas Javnosti

Posle 10 godina vraća se porodilište u Rumu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ruma će, posle deset godina, ponovo dobiti porodilište, najavljeno je juče prilikom posete zvaničnika Ministarstva zdravlja. Ujedno je najavljeno i rešavanje problema u Domu zdravlja u Rumi, koji nema dovoljno pedijatara.

Podsetimo, Domu zdravlja Ruma je 2014. zabranjen rad vanbolničkog porodilišta, zbog neispunjavanja uslova u pogledu kadra.

– Dogovorili smo da triput sedmično, ponedeljkom, sredom i petkom, iz tri ustanove, recimo Univerzitetske dečje klinike u beogradskoj Tiršovoj, Instituta za majku i dete i Pedijatrije iz Novog Sada, specijalisti dolaze u Rumu, da roditelji i deca ne bi morali da putuju na preglede – istakao je ministar Zlatibor Lončar, najavljujući da će njegov resor podržati i tehnološku modernizaciju Doma zdravlja, ali će fokus biti na unapređenju zdravstvene zaštite kroz stručnost i edukovanost medicinskog kadra, kroz specijalizacije i stručna usavršavanja.


S obzirom da jedan lekar u Internističkoj službi odlazi u penziju, i tu će biti obezbeđen optimalni broj specijalista, baš kao i u Službi radiologije koja – posle nabavke najsavremenije opreme – kuburi sa manjkom obučenog medicinskog osoblja. Najavljeno je i opremanje ORL i Očnog odeljenja, jer Rumljani ove preglede trenutno moraju da obavljaju u drugim ustanovama.

– U proteklom periodu, nabavkom novih sanitetskih vozila za Hitnu pomoć i prevoz pacijenata na dijalizu, modernizovali smo vozni park Doma zdravlja. Tu je i renovirani Rendgen kabinet, a uvedeni su i savremeni dijagnostički uređaji, poput ultrazvuka za kardiološke, odnosno mamografa i ultrazvuka za ginekološke preglede. Uz adaptirano Dečje odeljenje, značajna sredstva planiramo i za poboljšanje zaštite u selima – istakla je predsednica Opštine Aleksandra Ćirić Bošković, podsećajući da je ranije kupljen i digitalni ortopan, a trenutno se rekonstruišu tri stomatološke ordinacije.

Glas javnosti /D06S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od миле u 26.05.2024 19:04:22 h
     0 
мислим да породиште не ради већ 20 година ,а неће и снггхада прорадити ,то је само политичким маркетинг,волео бих да грешим ,нема држза ава пара за то а ни воље,молим јавите се за 1о месеци да видимо да ли сам у праву