Glas Javnosti

POSKUPLJENJE GORIVA: Pogledajte nove cene za dizel i benzin

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas od 15 časova na snagu stupa novi cenovnik za gorivo prema kome će se evrodizel prodavati po ceni od najviše 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 198 dinara za litar.

Ove maksimalne cene navedenih goriva važiće do sledećeg petka.

Prethodno je evrodizel koštao najviše 206 dinara, a benzin 193 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije je radi sprečavanja većih poremećaja na tržištu goriva i radi očuvanja životnog standarda stanovništva, 10. februara usvojila Uredbu o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama. Uredba je od tada bila produžena više puta, a prema poslednjim izmenama Uredbe ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 30. juna ove godine.

U skladu sa Uredbom Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva petkom najkasnije do 13 časova, obračunava prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostavlja je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje najkasnije do 15 časova utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Skok na berzama

Cena barela nafte tipa "brent" koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama skočila sa 117 dolara od prošlog petka na današnja 124 dolara, što je poskupljenje od šest odsto.

Cena "brenta" je svoj istorijski maksimu dostigla pre tri meseca kada je barel koštao skoro 128 dolara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP