Glas Javnosti

POREZNICI UDARAJU NA TURISTE Češljaju se skupi turistički aranžmani, pogledajte na li ste pod istragom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poreska uprava tražila je od turističkih agencija da dostave lične podatke klijenata, koji su u toku jedne godine na aranžmane potrošili više od 5.000 evra.

Dok jedni spore pravo Poreske uprave da na ovaj način prikuplja podatke, poreznici poručuju da je sve u skladu sa zakonom.

- Prethodno smo utvrdili podatke i o nepokretnostima i o pokretnostima. Dobili smo podatke o tome koje je najskuplje motorno vozilo prodato. Tako da su nama turističke organizacije poslednja aktivnost da bi napravili bazu podataka - kazao je Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije.

Za unakrsnu proveru imovine zadužena je posebna jedinica u Poreskoj upravi. Po Zakonu, su na udaru oni za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra, između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda, prenosi "Blic".

Načina na koji će biti proveravani praktično je čitav niz, a osnov je provera imovine, njene vrednosti i poreklo. Poreski inspektori "češljaće" i bilanse firmi, zatim računovodstvene izveštaje, ali i stanje računa u bankama i druge evidencije i baze.

Zakon predviđa da se poreskom stopom od čak 75 odsto oporezuje nezakonito stečena imovina. Praktično, zakon predviđa da ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine njene vrednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, mogao bi da mu bude oduzeta celokupna nezakonito stečena imovina.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR