Glas Javnosti

DELATNOST U POVOJU: Više od polovine ispitanika smatra da korupcija CVETA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nova istraživanja o korupciji pokazuju da više od polovine ispitanih građana smatra da je ona veoma rasprostranjena, dok više od trećine misli da je došlo i do njenog rasta.

U istraživanju Projekta za odgovornu vlast USAID-a, koje sprovodi CESID, navodi se da gotovo dve trećine ispitanika uočava negativan uticaj korupcije na društvo u celini u Srbiji, a skoro trećina smatra da korupcija ima značajan uticaj na njihov život.

Direktorka Kancelarije USAID-a za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti izjavila je da prema istraživanju građani misle da je tokom poslednje četiri godine došlo do neznatnog pomaka u napretku Srbije u rešavanju problema korupcije, a da više od polovine ispitanika smatra da je korupcija uobičajeni način ponašanja, odnosno, da je, kako je rekla, sastavni deo kulture i navike u društvu.

- Čini se da više od polovine građana veruje da bi prijavljivanje koruptivnih radnji nadležnim organima bilo uzaludno i da se ništa ne bi promenilo - rekla je Pinčoti, a prenosi Beta.

Programski direktor CESID-a Ivo Čolović rekao je da je korupcija uz ekonomske probleme i dalje jedna od najvećih poteškoća sa kojom se susreću građani Srbije, ali i da sve više prepoznaju i postaju svesni značaja unapređenja medijskih sloboda, pristupa informacijama od javnog značaja i sveukupne transparentnosti u radu javnih institucija, kao, kako je naveo, važnih antikorupcijskih politika.

- Primat se ipak daje predsedniku čije napore na sprečavanju korupcije građani prepoznaju i cene u većoj meri u odnosu na druge institucije - rekao Čolović.

Takođe je objasnio i da se od Vlade Srbije očekuje veća efikasnost u sprečavanju korupcije.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić je rekao da je percepcija korupcije i dalje veoma visoka, a da građani nisu zadovoljni načinom na koji se državni organi suprotstavljaju korupciji i da pretežno očekuju da će se stanje pogoršati.

- Glavni zahtev građana ostaje da otkriveni slučajevi korupcije budu adekvatno kažnjeni, a oni koji su na korupciju ukazali, budu zaštićeni - naglasio je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR