Glas Javnosti

POMEN U HRAMU SVETOG SAVE: Kovčeg položen na postament od cveća! Vernici plaču! (UŽIVO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Sabornoj crkvi vernici su poslali "poslednje zbogom" preminulom patrijarhu Irineju, održana je liturgija, a telo blaženopočivšeg patrijarha Irineja preneto je u Hram Svetog Save gde se održava pomen.

Patrijarh srpski Irinej, preminuo je juče u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" nakon teške borbe sa virusom korona. Njegovo stanje je bilo veoma teško od četvrtka ujutru, kada je pojačana hronična srčana slabost, a napori srpskih i ruskih lekara nažalost nisu dali rezultat.
 
U Srbiji je juče, zbog smrti patrijarha Irineja, proglašena trodnevna žalost.

Vernici ne mogu da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to po posebnim pravilima. Iz SPC je ranije najavljeno da će, zbog epidemiološke situacije u zemlji u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

- Narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje - napomenuo je sveštenik Dragan Šovljanski.

Prema planu, telo patrijarha bilo je uneto u Sabornu crkvu oko 8.30 i izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana. Potom je održan kratak pomen. Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha je krenula oko 11:20 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Sve možete pratiti uživo na našem "Jutjub" kanalu.

12:50 Počeo pomen patrijarhu Irineju

U Hramu Svetog Save u Beogradu u toku je pomen preminulogm srpskom patrijarhu Irineju. Posle pomena vernici će moći da se poklone preminulom poglavaru SPC, a tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.
 
Telo patrijarha Irineja biće u kripti Hrama Svetog Save do nedelje u 9, kada će biti služena zaupokojena liturgija.

12: 25 Vernici se opraštaju od Irineja, kovčeg u Hramu

Kovčeg sa telom preminulog patrijarha Irineja postavljen je na postament od cveća u Hramu Svetog Save gde vernici čekaju  da se oproste jedan po jedan. Na ulazu u Hram se dele maske. Zbog poštovanja epidemioloških mera, malo ljudi je unutar svetinje, a uskoro će početi služenje malog pomena.
 
 

12:15 Veliki broj vernika pristiže ispred Hrama

Kolona sa kovčegom patrijarha Irineja pristigla je u Hram Svetog Save pa su polako i vernici počeli da formiraju redove kako bi se oprostili od Irineja. Pred Hramom su, pored vernika, kao i pripadnici garde, Vojske Srbije i policije.
 

11:48 Telo patrijarha doneto u Hram, vernici čekaju da se oproste

Telo patrijarha Irineja preneto je u Hram Svetog Save gde ga je dočekao vladika Stefan. Pred Hramom su i vernici, kao i pripadnici garde, Vojske Srbije i policije.

11:20 Hram Svetog Save spreman

Pripreme u Hramu Svetog Save se privode kraju, čeka se telo preminulog patrijarha Irineja, a vernici imati priliku da se oproste od njega.
 

11:00 Završena liturgija u Sabornoj crkvi

Telo patrijarha Irineja prenosi se u Hram Svetog Save. Telo patrijarha Irineja biće u kripti Hrama Svetog Save do nedelje u 9, kada će biti služena zaupokojena liturgija. Na sahrani patrijarha Irineja u nedelju obratiće se obratiti episkop bački Irinej, a u ime države govoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 

10:35 Vladika Hrizostom služi molitvu

Vladika Hrizostom uz sasluženje vladika šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija služi zaupokojenu molitvu počivšem patrijarhu Irineju. Vernici su mogli da odaju poštu patrijarhu.

09:35 Vernici celivaju patrijarhov kovčeg

Uprkos svim preporukama i najavljenim strogim merama u Sabornoj crkvi prekršene su sve epidemiološke mere. Građani prilaze telu, ali se ne drži distanaca, a jedan broj vernika je čak bez maske.

Sve je više Beograđana koji dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu srpskom Irineju.

Telo je pokriveno providnom pločom od pleksiglasa koja se povremeno dezinfikuje zbog bezbednosti vernika.

09:10 Kovčeg sa telom patrijarha zatvoren

Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u delu glave i grudi prekriven je staklom.

Liturgiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje vladika šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Artemija.

Vernici su mogli da odaju poštu patrijarhu.

08.56 Liturgiju služi Hrizostom

Patrijarhov kovčeg gardisti Vojske Srbije uneli su u Sabornu crkvu i telo patrijarha biće izloženo tokom svete arhijerejske liturgije koju služi episkop dabrobosanski Hrizostom.

08: 45 Telo patrijarha Irineja preneto u Sabornu crkvu

Ispred Saborne crkve ima dosta medijskih ekipa.

Saborni hram Svetog arhangela Mihaila danas obeležava svoju slavu - Aranđelovdan.

Očekuje se da će liturgiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

08:27  Špalir Garde ispred Patrijaršije

Zemni ostaci patrijarha Irineja stigli su ispred zgrade Patrijaršije, odakle će biti preneti u Sabornu crkvu.

Pripadnici Garde Vojske Srbije postrojeni su u počasni špalir, kako bi ispratili telo patrijarha u Sabornu crkvu.

08:10 Ispred Saborne crkve i zgrade Patrijaršije trenutno je Garda Vojske Srbije

Sve je spremno kako bi se telo patrijarha Irineja prenelo u Sabornu crkvu gde će se služiti pomen i gde će vernici moći da se oproste od patrijarha.

Vernici se polako okupljaju, a da se ne bi pravile gužve organizacija je takva da je dozvoljeno kratko zadržavanje i poštovanje epidemioloćkih mera.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR