Glas Javnosti

VERNICI I TURISTI, OPREZ KOD HRAMA: Da li će konačno biti rešen problem parkiranja turističkih autobusa?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kod Hrama Svetog Save na Vračaru, najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu, u centru Beograda, konstantno je prisutan problem parkiranja.

Vernici i turisti koji dolaze iz celog sveta muku muče da nađu slobodan parking, što je nemoguća misija. Poseban problem je nedostatak parking prostora za turističke autobuse. Za njih su obeležena smo četiri parking mesta u Skerlićevoj ulici, ispod zgrade Narodne biblioteke.

Međutim, to ni približno ne zadovoljava potrebe, s obzirom na veliki broj autobusa, odnosno turista kojima je prilikom posete Beogradu poseta Hramu Svetog Save nezaobilazna destinacija.

To tvrde i vozači autobusa, prema čijoj proceni je neophodno bar još 4-5 parking mesta za autobuse. Često su, kažu, prisiljeni da parkiraju pored drugih autobusa koji su već zauzeli obeležena parking mesta.

Zbog toga se veoma često na ovom delu Skerlićeve ulice mogu videti dve kolone parkiranih autobusa, od kojih je jedna na kolovozu, što ometa prolaz ostalih vozila i pešaka i ozbiljno ugrožava bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

O ovom problemu Glas javnosti je ranije već izveštavao i u vezi sa tim obratio se mejlom nadležnima u gradskoj vlasti i javnim preduzećima sa pitanjima o tome kako će rešiti problem, kao i da li bi to moglo biti najbrže rešeno tako što bi se neka od obližnjih parking mesta predviđenih za automobile preuredila i namenila za autobuse.

S obzirom na to da odgovor do danas nismo dobili, ponovo smo se ovog jutra mejlom obratili nadležnima u vezi sa istim problemom.

Slučajno ili ne, baš ovog popodneva mediji su preneli vest da je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić danas na konferenciji za medije kod Hrama najavio uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save i izgradnju garaže u Skerlićevoj ulici sa 370 parking mesta, rekavši da se početak radova očekuje u toku sledeće godine.

Na pitanje novinara koliko je novca predviđeno budžetom za taj projekat, Šapić je, prema pisanju medija, kazao da budžet još nije pravljen i da se očekuje krajem godine.

Inače, mediji su još prošle, 2022. godine, prenosili najave o izgradnji podzemne garaže koja bi se, kako se tada pisalo, nalazila u delu između objekta Narodne biblioteke Srbije i Skerlićeve ulice, kao i ispod same trase ulice, sa kolskim pristupima preko ulaznih/izlaznih rampi iz Skerlićeve ulice. Imala bi, prema najavama, ukupno 11.660 kvadrata na tri nivoa.

Tada je najavljivano da će izgradnja garaže početi sledeće, tj. 2023, dakle, ove godine koja je na izmaku.  

Sada se početak radova najavljuje za sledeću godinu.

Nadamo se da će se bar ova najava, odnosno obećanje, ispuniti, i da neće ostati samo deo predizborne kampanje.  

U međuvremenu smo iz PR službe Grada Beograda dobili odgovor Sekretarijata za saobraćaj koji prenosimo u celini:

“Sekretarijat za saobraćaj je nadležan za tehničko regulisanje saobraćaja na opštinskim putevima i ulicama u naseljima na teritoriji grada Beograda i u tom smislu je za potrebe Turističke organizacije Beograda vršeno obeležavanje stajališta za autobuse Turističke organizacije Beograda. 

Postoji razlika između površina namenjenih za parkiranje vozila i stajališta za autobuse. Autobusko stajalište je posebno izgrađen deo puta, odnosno propisno obeležen deo kolovoza namenjen za zaustavljanje autobusa radi ukrcavanja i iskrcavanja putnika i utovara i istovara prtljaga.

Sekretarijat za saobraćaj nema nadležnosti nad funkcionisanjem bilo kakve vrste prevoza putnika.

Prevoz putnika koji obavljaju turističke organizacije ili privatni prevoznici za potrebe turističkih agencija u nadležnosti je Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te je za odgovore na vaša pitanja potrebno da se obratite ovom Ministarstvu.” – navodi se u odgovoru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR