Glas Javnosti

POLOVINA PARA BESPOVRATNO! Za poljoprivrednike 40 domaćih subvencija, a evo do kada traje konkurs

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo poljorivrede sprovodi veliki broj konkursa za dodelu podsticajnih sredstava iz različitih izvora od čega samo iz domaćeg budžeta oko 40, rekao je direktor Uprave za agrarna plaćanja Marko Kesić.

Osim 40 iz nacionalnog budžeta, Kesić je dodao da su na raspolaganju i čitav set podsticaja iz Programa razvoja konkurentne poljorivrede sa Svetskom bankom i program IPARD 2.
Dodao je i da su u toku dva veoma popularna poziva za investicije u fizičku imovinu primarnih poljprovrednih proizvođača u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

„Javni poziv je oglašen 4. januara i traje do kraja februara. Domaći poljoprivrednici tako mogu da nabave novu mehanizaciju u biljnoj proizvodnji u sektorima voća, povrća i žitrarica. Podsticaji su u visini 50 odsto vrednosti projekta, a maksimalan iznos koji može biti dodeljen je 800.000 dinara, a minimalna investicija je 65.000 dinara”, rekao je Kesić.

Objasnio je da primarni stočarski proizvođači iz sektora mesa, mleka, pčelarstva i akvakulture imaju iste uslove konkurisanja, s tim što na tom konkursu mogu da dobiju pomoć države do 65 procenata vrednosti investicije ukoliko su u područjima sa otežanim uslovima rada.

Istakao je da je 11. januara raspisan javni poziv za konkurs podsticaja za izgradnju ruralne infrastrukture.

„Na njemu učestvuju lokalne samouprave koje konkurišu za naselja do 10.000 stanovnika sa projektima vodosnabdevanja, razvoja putne mreže i prvi put za izgradnju objekata za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda”, naglasio je direktor Uprave za agrarna plaćanja.

Konkurs traje do 1. februara, na njemu se dodeljuju podsticaji koji pokrivaju celokupan iznos investicije, a za te svrhe je ove godine obezbeđeno 400 miliona dinara.Takođe, 17. januara raspisan i javni poziv za drugi krug podsticaja sa Svetskom bankom za ulaganje u fizičku imovinu stočara koji je namenjen malim i srednjim proizvođačima koji su ispod kapaciteta ekonomske snage za IPARD, a iznad nivoa podsticaja iz nacionalnog programa.

BONUS VIDEO: Poznati profesor o budućnosti Novaka Đokovića

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR