Glas Javnosti

PODIVLJALE CENE NA PIJACAMA! Pasulj skuplji od limuna, povrće prati cene hrane po prodavnicama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rast cena u prodavnicama prate i pijace pa je tako većina proizvoda skuplja, od krompira, preko luka, pasulja, do jaja i sira.

Na tezgama u Beogradu cena krompira je prošle godine u martu bila 80 dinara, duplo više nego u Vranju, Zaječaru, Subotici, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Najjeftiniji krompir bio je na pijacama u Leskovcu – 20 dinara kilogram, dok je drugi najskuplji grad Novi Pazar u kom je krompir koštao 55 dinara.

Godinu dana kasnije, najjeftiniji kilogram krompira na pijacama mogao je da se nađe u Užicu i Zaječaru za 60 dinara, u Leskovcu je poskupeo za čak 50 i košta 70 dinara, dok je u Beogradu kilogram ovog povrća dostigao 100 dinara.

Crni luk je samo u Užicu ostao na 60 dinara, dok je u većini gradova poskupeo za 10 do 20 dinara, u Sremskoj Mitrovici cena mu je duplirana sa 30 na 60 dinara, dok je Kragujevcu i Beogradu ovog marta umesto 70, odnosno 80 dinara za kilogram crnog luka trebalo izdvojiti 100 dinara.

Kilogram pasulja je na pijacama prošle godine bio od 200 dinara koliko je bio u Zaječaru do 400 u Beogradu, da bi za godinu dana poskupeo tako da se najjefitniji pasulj mogao naći u Zaječaru za 250 dinara po kilogramu.

Beogradske pijace su zadržale staru cenu, dok je najskuplji kilogram pasulja ovog proleća u Novom Pazaru – 600 dinara. Godinu dana ranije pasulj je u ovom gradu koštao gotovo duplo manje – 320 dinara. U ostalim gradovima prosek cena na pijacama za kilogram pasulja je nekih 300 dinara, dok mu je prošle godine najčešća cena bila 250 dinara za kilogram.

Sladak kupus je dosta poskupeo, prošle godine prodavao se po cenama od 30 do 60 dinara, dok mu je ovog marta na pijacama u Srbiji cena išla od 60 dinara koliko je bila samo u Valjevu do čak 100 dinara u Beogradu i Kraljevu,piše Danas.

Limun je marta 2021. na pijacama bio od 110 dinara u Vranju do 190 u Novom Pazaru, a ove godine cena na vranjskim pijacama pala mu je za čak 30 dinara, dok je najskuplji bio 150 dinara i to u nekoliko gradova, između ostalih, i Beogradu. Banane su na pijacama bile od 90 do 150 dinara, a ovog marta najjeftinije bile su 120 dinara u Užicu, a najskuplje 180 dinara u Zaječaru i Kragujevcu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR