Glas Javnosti

POČNIMO OD SEBE: Četiri načina da damo svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prljave industrije moraju da budu prve koje će se boriti protiv klimatskih promena, ali ovom procesu može da doprinese i pojedinac.

Kako bismo se svi odgovorno ponašali prema svojoj životnoj sredini, te poboljšali uslove života, moramo promeniti sopstvene navike. To podrazumeva male korake koji mogu dovesti do velikih promena na globalnom nivou.

Smanjenje unosa crvenog mesa i problem bacanja hrane

Poznato je da konvencionalno stočarstvo stvara 14 odsto svih gasova sa efektom staklene bašte. Primera radi, jedna krava proizvodi godišnje istu količinu štetnih gasova kao automobil koji pređe 25.000 km. One preživanjem proizvode metan, gas koji je 23 puta štetniji od ugljen dioksida. Naš doprinos bi bio u tome da smanjimo unos mesa i mlečnih proizvoda, naročito crvenog poput govedine i jagnjetine. Osim mesa, proces proizvodnje bilo koje hrane, kao i to odakle stiže i kada je proizvedena, utiče na 'karbonski otisak.

Poznati su i veliki problemi bacanja hrane koji dovode do značajnih zagađenja. Dok jedan deo sveta gladuje, drugi bahato baca viškove hrane uništavajući planetu. U budućnosti bismo morali na ovaj problem obratiti pažnju, te pripremati onoliko hrane koliko možemo i da pojedemo.

Kupovina odeće

Da li ste znali da je potreban 3.781 litar vode da se napravi jedan par farmerica. Umesto da stalno kupujete novu garderobu, staru možete zakrpiti i duže koristiti. Možete se kupiti i kvalitetniju odeću koja će vam duže koristiti i samim tim će se smanjiti bacanje iste. Ukoliko zaista ne znate šta biste sa stvarima, uvek možete naći nekoga kome ih možete pokloniti.

DANAS PLAĆAMO CEH ONOME ŠTO JE ZAPOČETO PRE 60 GODINA! Klimatske promene NISU OD JUČE, ko je KRIVAC za GLOBALNI SUNOVRAT?

DANAS PLAĆAMO CEH ONOME ŠTO JE ZAPOČETO PRE 60 GODINA! Klimatske promene NISU OD JUČE, ko je KRIVAC za GLOBALNI SUNOVRAT?

Štedite energiju

Gasite sijalice ili uređaje u kući koje ne koristite. Prelazak sa gasa ili nafte na električnu pumpu za grejanje kuće čini značajnu razliku. Koristite solarne panele na krovovima kako biste na održiv način proizvodili i koristili energiju u svom domu. Uradite izolaciju u kući koja će doprineti da koristite manje energenata tokom hladnih dana.

Manje koristite prevozna sredstva

Manje koristite prevoz motornim vozilima ili avionima ukoliko je to moguće. Život bez automobila može imati najveći uticaj na smanjenje ugljen dioksida u našem okruženju. Koristite bicikl ili trotinet da dođete do posla. Putovanja vozom mogu imati manje od petine uticaja na životnu sredinu od lokalnih letova, iako mogu da budu skuplja.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR